Vigsel på 15 sekunder

Vill man inte gifta sig kyrkligt finns alternativet borgerlig vigsel. I Länet finns det drygt sextio personer som har Länsstyrelsens uppdrag som borgerliga vigselförrättare. Av dem finns sex stycken i Alvesta kommun.

-Det började med att ett par goda vänner ville att jag skulle viga dem, säger Martin Estvall, som till vardags bland annat jobbar som ansvarig för samhällsorientering på Allbo Lärcenter i Alvesta.

Han ansökte om att få bli vigselförrättare och har nu hållit på i ca fyra år med detta hedersuppdrag.

Viktig händelse

-Det är inget uppdrag man blir rik på att utföra, utan jag gör det för att jag har lust och att det känns lite högtidligt att vara den som faktiskt skriver under den juridiska handlingen att två personer är vigda, att det är just där och då det händer. Som doktor i historia tilltalar den tanken mig, förr var det ju så att fred blev till just i det ögonblicket kungen undertecknade fredsavtalet.

De flesta som Martin viger väljer att ha cermonin I kommunhuset.

Kontor vigsellokal

-Vi har litet kontorsrum som är inrett med några fåtöljer och ett bord. Jag tänder alltid två ljus innan vigselcermonin börjar. Man kan välja på två versioner av ritualen, den korta tar cirka femton sekunder och den långa ett par minuter. Ibland kan det kännas som att några som valt den korta blir lite besvikna över att det går så snabbt.

Godkända vigselförrättare saknas

Det finns bara en Imam med vigselrätt i länet och eftersom det krävs vigselrätt för att vigseln ska gälla rent juridiskt så är det många med andra religioner än den kristna, som vänder sig till Martin för att bli vigda.

-En gång vigde jag ett par på parkeringen utanför Alvesta kyrka. De skulle ha ett grekiskt-ordodoxt bröllop inne kyrkan men eftersom den sortens vigsel inte är juridiskt gällande så fick det bli en snabb vigsel innan de gick in I kyrkan.

Man kan förstås vigas borgerligt på andra ställen än i kommmunhuset, under förutsättning att vigelsförrättaren är med på det.

Vigsel i hemmet

-En gång vigde jag ett par ute i Kronobergs slottsruin. De hade valt att ha hela “paketet” med brudklänning, frack, tärnor, många gäster och en stor fest. En annan gång var jag på en herrgård och vigde ett par. På julafton förra året var jag hemma hos ett par och vigde dem med bara deras barn närvarande.

Martin reflekterar över brudparens val

-Ibland passar det bra med en kort ritual i kommunhusets rum “Fiolen”, speciellt när man märker att det är ett par som i första hand vill ha den juridiska delen ordnad. Andra gånger har de skrivit egna löften eller ber mig hålla ett tal. Eftersom jag arbetar med SFI så är det många muslimer som ber mig viga dem. Det händer att jag tar med en tolk som pratar deras språk, för att kunna överraska med exempelvis en dikt på arabiska.
 

Boka via kommunen

Vill man gifta sig borgerligt är det bästa att ringa kommunens växel och boka. Vill man ha en speciell vigselförrättare så kontaktar den ansvariga på kommunen denne och kollar så att han eller hon har möjlighet att ta vigseln.

-Vi som vigselförrättare får inte neka att viga någon på grund av kön, sexuell läggning eller något annat, vilket innebär att vi även håller samkönade vigslercermonier.

Vigselformuläret

Hur låter då 15-sekundersvigseln?

"Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Jag förklarar er nu för äkta makar."


 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.