Varumärkesexpert och förebild

Glimten i ögat, ett fast handslag och en påtaglig energi är det som möter den som träffar Irene Falkbrink Norrman. Till vardags arbetar hon med att hjälpa företag att utveckla sina varumärken.

Irene hade tänkt bli lärare men hamnade som kontorist på ICA i Växjö. Under 34 år inom branschen gick hon från att jobba som kontorist till att avsluta som mediachef för ICA Sverige. Beslutet att starta eget kom i precis lagom tid, det var dags att prova de egna vingarna och göra något annat.

-Många mindre och medelstora företag, som jag möter, har inte bestämt hur de vill uppfattas och tänker inte på att allt som de gör i företaget påverkar deras varumärke, både positivt och negativt. De jobbar i sitt företag men inte med sitt företag. Det jag jobbar med är att hjälpa dem att ta fram en strategi för hur varumärket ska uppfattas på marknaden. Både funktionellt, emotionellt och hur varumärket ska skilja sig från andra inom samma kategori. En vanlig fråga jag ställer när jag möter företag för första gången är: -Varför ska kunderna välja ert företag? Det är inte ovanligt att de inte kan svara på den frågan.

Bra förebild för kvinnor
Irene håller sig ständigt á jour med vad som händer inom forskningen när det gäller varumärke och marknadsföring och följer ett par forskare på Lunds universitet.

-Jag funderar alltid på hur man kan utveckla ett varumärke och vad företag behöver göra för att bli ännu mer affärsmässiga och ladda varumärket med rätt värden  Du kan ha ett  känt varumärke men det är inte alltid lika med ett starkt varumärke. Känd kan du bli av en händelse, medan ett starkt varumärke är resultatet av ett medvetet, uthålligt och långsiktigt arbete med att särskilja ditt erbjudande och budskap.  

-När jag är ute och föreläser får jag ofta höra från kvinnor att jag är en bra förebild som vågar,  och att jag är lite kaxig, på ett bra sätt. Vissa kanske tycker jag är för rak, men jag tror mer det handlar om engagemang än om att strida. Det är viktigt att våga säga vad man tycker och stå för det. Jag har ett stort hjärta och de som känner mig ser bortom det som andra kan tycka är en slags hårdhet.

Vill hjälpa andra
Irene brinner för att hjälpa andra, inte bara företag, och lyfter gärna fram BRIS och att vara Världsförälder som ett bra engagmang för människors lika värde. Organsiationer som hon gärna stöttar.

-Det är så viktigt att barn och ungdomar kan växa och få ett starkt självförtroende så de vågar tro på att de själva kan göra saker för att påverka sin framtid så att de inte blir offer i situatuionen.

Att bli förälder är det största beslut i livet, inget är viktigare än det menar Irene. Familjen är viktigast och att vara förälder är ett stort positivt ansvar.

Lycka är färskvara
-Det är i de små situationerna i vardagen som man finner lycka. Jag tror inte man går runt och är lycklig hela tiden utan det är något som händer i olika situationer.

Irene säger att det är viktigt för henne att ha lojala vänner och ha en rak kommunikation. Det gäller att hitta på roliga saker att göra tillsammans men också att kunna prata om djupare saker.

Hon går långa promenader varje dag, helst med radio i hörlurarna. Hon vill hålla sig uppdaterad med omvärlden och läser dagligen bland annat Dagens Industri.

-Jag har inte gjort karriär utan det ena har gett det andra. Jag är en typisk både och människa som gillar både att göra och att vara. Både karriär och familj, både storstan och landet, både mycket att göra och läsa böcker i timmar, både festklädd och vardagsklädd. Jag hittar hela tiden nya saker att göra.

Varumärkeskunskap
Under åren har Irene jobbat fram två handböcker, en om hur man bygger ett starkt varumärke steg för steg och en varumärkeshandbok som visar hur man gör medarbetare till ambassadörer.

-När jag är ute och jobbar med företag tar vi ett steg i taget, oftast via processer. Jag brukar säga att det först måste hända saker i huvudet innan det kan hända något i benen.  Tio procent är strategin hur man ska göra och 90 procent är själva genomförandet.

En av hennes kunder är MK Madame i Åseda som nu nominerats till Sveriges bästa butik, berättar Irene stolt.

-Det gäller att skilja sig från mängden och ta reda på kundens verkliga behov. Jag och Karin, som äger butiken, kom fram till att många gärna vill ha hjälp och råd när de köper kläder men det finns sällan någon att fråga. Ingen som exempelvis kan fixa en ny storlek när den man provat inte passar. Så vi bestämde oss för att ta fram ett koncept som gör att kunderna i Karins butik får hjälp att prova ut en “basgarderob” istället för ett enstaka plagg.

Full av energi
Irene har även coachat studenter och nyföretagare. Hon säger att hon kommer att fortsätta arbeta med varumärken, även som pensionär eftersom det är bland det roligaste hon vet. Varifrån hennes energi kommer kan hon inte riktigt förklara.

-Jag är full av energi för det mesta, jag bara är sån, och drivs av att kunna göra saker. Det är roligare än jag tänkte mig att vara egen företagare. Jag har många roller: att sälja, att marknadsföra, att utföra uppdrag och vara ekonom, säger hon och skrattar.

Faktaruta

Namn: Irene Falkbrink Norrman
Bor i Ingelstad
Ålder 63 år
Yrke: Egenföretagare. Utsedd av regeringen att vara Ambassadör för kvinnors företagande.
Familj: man, två barn och fyra barnbarn
Fritidsintressen: att läsa böcker, gå på promenader och umgås med familj och vänner Vi är väldigt tajta i vår familj.
Bästa egenskap: envisheten
Motto: inget är omöjligt, men det tar olika lång tid att nå målet.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.