Vargspår utanför Alvesta

Christer Florå, Transjö, möttes av en speciell syn för några dagar sedan. I snön syntes stora spår, hela 161 cm mellan fram- och bakbenen. Eftersom de hade besök av varg för ett antal år sedan förstod Christer direkt vad det var för spår. Han fotograferade av dem och skickade dem till viltspåraren på Länsstyrelsen, som säger att det är spåren från en varg. Christers gode vän som är yrkesjägare i Sunne i Värmland och mycket van vid vargar fick även han se bilder av spåren.
Hans åsikt är att det är en varg på 50 – 55 kg med tanke på stegstorleken.

Bild: Christer Florå

Några dagar innan Christer såg spåren i snön var det en annan person i Sköldstad som såg vargen där. Vid det tillfället fanns det ingen snö så det blev inga bilder på spåren att jämföra med. Transjö som ligger mellan Sköldstad och Hjortsberga hade besök av varg redan är 2005. Christer såg den vid två tillfällen, en gång vid dammarna och en gång uppe vid vägen. Han tog sin hund och spårade vargen i ca 5 kilometer och på den vägen hittade han ett angripet dött rådjur och en älgkalv.

-Det verkar som de bara tar ett par kilo från varje djur, säger Christer, som har får hemma i Transjö. Möjligen är det dem som lockar dit vargen. Än så länge har den dock inte tagit något får från Christer.

Bild: Christer Florå

Vargfakta:

Varg, gråvarg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur som finns i stora delar av världen. Vargen är det största hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg. Vargen är även stamfader till hunden. Förutom storleken är också svansföringen ett sätt att skilja vargar från hundar. Vargar håller oftast svansen vågrätt eller lite ner medan hundar går med upprätt eller inrullad svans. När vargen lyfter på svansen står den rakt upp. När vargar går i flock i djup snö, går de ofta "fot i fot". De sätter då ner tassarna i varandras spår, så att det ser ut som att det endast gått ett djur i spåret.

En gång i tiden var arten världens mest spridda däggdjur men den har utrotats från stora delar av Västeuropa, södra Asien, Mexiko och betydande delar av Nordamerika. Vargen är ett socialt rovdjur som lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade individer. De lever främst av hovdjur som de jagar genom kortare utmattningsjakter.

En varg lever normalt 10-12 år men enstaka individer på upp till 16 år har återfunnits. Vargar rör sig i genomsnitt ca 20–25 km per dygn, men detta kan variera mellan olika dygn från några få kilometer upp till över 50 km. Vargar kan vandra mycket långt, till exempel innan de förblir stationära och etablerar egna revir. I Skandinavien har vandringar på upp till 1100 km dokumenterats.

Risken för attacker mot människor i Sverige idag är enligt expertisen mycket låg, då det finns gott om vilt i skogen.
Källa: Wikipedia

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.