Vågar pröva sina vingar!

Under elva år drev hon Idrottshuset tillsammans med en kollega. De blev Årets nyföretagare redan första året och tiden därefter är den bästa i hennes yrkesliv.  Möt Annika, numera fastighetsmäklare och konstnär.

Ensamstående med två barn, ägare av två företag och full gas. Så var Annikas liv de där åren. Sen kom smällen, hon gick i väggen och fick omvärdera sitt liv. Efter att ha varit sjukskriven en lång tid fick hon möjlighet att utbilda sig. Funderade på att bli samtalsterapeut men valet föll på fastighetsmäklare.

-Den vanligaste fördomen om oss mäklare är att vi bara glider runt och håller visningar. Inget kan vara mer felaktigt. För att kunna sälja en fastighet krävs mängder av arbete och kunskap, inte minst den juridiska delen. Utöver den behöver man kunna ekonomi, psykologi, konflikthantering och kunna vara opartisk. Det gäller att skapa ett förtroende hos kunderna om man ska lyckas. Telefonen är en bra barometer på hur marknaden ser ut, ringer det mycket så går det bra för Sverige, då vill folk köpa hus, berättar Annika. När det omvända sker slutar telefonen direkt att ringa. Branschen är otroligt konjunkturkänslig, menar Annika.

Vad är det konstigaste du har varit med om som mäklare?

-Det var en kund som ville provduscha för att se om vattnet var riktigt kallt. Jag övertalade säljaren att låta köparen få testa, vilket de gick med på något motvilligt. Trots detta blev det inget köp, kanske för att jag satte stopp när kravet kom att få provsova för att känna husets energier, säger Annika och skrattar.

Tiden med Idrottshuset är den roligaste tiden i Annikas liv, säger hon. Efter att ha jobbat där ett tag fick hon och en kollega erbjudandet om att köpa företaget vilket hon inte ångrar. De satsade på att utveckla verksamheten och byggde bland annat en klättervägg som var något nytt på den tiden.

Vilken motionsform rekommenderar du som har drivit ett idrottshus?

-Välj det du tycker är kul och testa! Har du bra bollsinne – testa exempelvis badminton. Fråga dig vilken personlighetstyp du är och utgå från det. Är du en lagspelare eller individualist? Vill du vara med i en grupp eller tävla? Gillar du naturen så ut och gå, spring och cykla. Väljer du det du själv passar för och trivs med så kommer du att hålla på hela livet.

För Annika är jobb och privatliv två skilda världar. Inom sina yrkesroller har hon alltid varit en entreprenör. Kanske är det därför hon behöver få utlopp för sin kreativitet på fritiden. Fotografering och att måla är de stora intressena. Musik är också viktigt eftersom sambon är musiker. 

Målarkurs på Öland
Varje sommar tillbringar Annika en vecka på södra Öland där hon tillsammans med över 100 andra personer står i en lada och målar tavla efter tavla enligt Vedic Art-metoden. 

-Jag har alltid målat men när jag upptäckte Vedic Art kände jag att jag kunde utvecklas ännu mer. Konstarten består av 17 olika principer och när man börjar måla har man ingen aning om vad tavlan kommer att föreställa .  Det som hamnar på tavlan kommer från ens inre och bygger på att man stänger av den logiska delen av sin hjärna.

För en utomstående kan detta låta flummigt men för Annika är det kristallklart. Hon säger att hon tidigare lyssnat för mycket på andra som tyckt si eller så om hennes liv. Numera är det viktigt för henne att lyssna till sitt inre och att göra det hon själv vill, att få bestämma själv, dock inte på bekostnad av andra.

Invandrarbakgrund
Uppväxt med föräldrar kom som flyktingar från Finland och Ryssland innan hon föddes, har känslan av utanförskap alltid funnits inom henne. När Annika var barn var det ovanligt med invandrare i Sverige. 

-Jag har aldrig blivit mobbad men alltid känt att vi haft en annan familjebild, inte direkt levt ett vanligt ”Svensson-familj”. Men samtidigt har detta gjort mig stark. Mina vänner genom åren har betytt trygghet för mig. Jag tror att människor kommer in i vårt liv av speciella skäl, kanske för att skapa trygghet eller för att utmana. En del finns där en kort tid, andra blir vänner för livet, säger Annika.

Möte med Buddah
Det skulle vara spännande att fått möta Buddah och lära sig meditera som han gjorde, säger Annika. Hon har testat olika former av meditation, både sittande och gående, bland annat på en tredagarskurs där de mediterade helt tysta mer än tolv timmar, ofta mer, varje dag. Nackdelen var värken i ryggen men efteråt kom glädjen och lugnet. Hon lärde sig att säga nej utan dåligt samvete. 

Om tio år, när pensionen närmar sig, äger Annika en liten butik och bor i ett hus med en ateljé i utkanten av Växjö eller Alvesta.

-Jag har redan en plan på vad jag ska sälja, men det är hemligt eftersom det är en lite annorlunda idé, säger hon och ler finurligt.

FAKTARUTA

Namn: Annika Johnsson
Bor: i Växjö
Ålder: 55 år
Yrke: fastighetsmäklare
Familj: sambo, barn och barnbarn.
Fritidsintressen: måla, fotografera, vandra i skog och mark.
Bästa egenskap: Positiv, ser möjligheter istället för hinder.
Motto: Spring inte fortare än din skyddsängel hinner flyga.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.