Trädgårdsbutiken - inte bara en dröm

Maria Edvinsson firar två år som butiksägare i Alvesta. Nu utvecklar hon konceptet med trädgårdsväxter i utomhusavdelningen. Det är trädgården som är hennes passion.

När Maria och hennes kollega fick möjligheten att ta över en blomsteraffär i Alvesta för två år sedan tvekade de inte. Efter att ha varit anställd hos Granngården i Växjö i nio år tog Maria klivet ut som egenföretagare med sin butik Trädgården i Alvesta.

-Det har varit väldigt roligt att komma hit och lära känna så många nya människor, säger Maria som själv bor i Kalvsvik. Jag känner mig så välkommen.

Intresset för blommor och växter har vuxit fram genom den egna trädgården där hon har tillbringat många timmar med att gräva och odla. I föreningen Trädgårdsamatörerna får hon tillgång till udda och spännande växter.

-Det är inte allt som går att odla i min trädgård, men jag testar alltid ett år eller två innan jag ger upp, säger Maria och ler.

Favoriten, som hon kallar ”drottningen i trädgården” är Magnolian. Om den bara står vindskyddad så klarar den sig bra även i vår växtzon, menar Maria.

Än så länge är risken för kalla nätter överhängande så penséer är det säkraste kortet att ha utomhus. Snart är det dock dags för sommarblommorna, något som Maria ser fram emot. -Våren är en härlig tid, och högsäsong för oss, säger hon.

Många av växterna i butiken köper Maria in från lokala plantskolor och växthus, bland annat från Väghult. Den vanligaste blomman som kunderna köper just nu är pelargonia. Det finns en otrolig mängd pelargoner att välja bland och det är en blomma som trivs bäst utomhus, som gillar sol  men gärna med tak ”över huvudet”. På vintern ska de stå ljust men svalt och när man tar fram dem på våren planterar man om i ny jord och klipper ner dem. Pelargoner är lätta att föröka genom sticklingar och kräver mycket näring, berättar Maria.

För dem som har nyligen köpt hus med en färdig trädgård rekommenderar Maria att de väntar ett år innan de gör förändringar.  Det är svårt att veta vad som finns där redan, och därför bra att se vad som växer upp efterhand, säger hon. Maria hjälper gärna till och gör förslag på hur man kan planera och skapa rabatter och växtlighet i sin trädgård.

-Man bygger egentligen sin trädgård utifrån de träd som finns. Sen gäller det att kolla hur det ser ut; sol och skugga? Hur är jorden? Vill man inte ligga i rabatter och rensa ogräs är ett bra tips att plantera buskar istället för blommor, säger Maria. Då får man fin grönska utan så mycket arbete.

       

Magnolia, trädgårdens drottning                                 "Flaskborste"-blomma

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.