Sveriges enda ekologiska vildmarkscamping

I Hätteboda utanför Urshult finns Sveriges enda vildmarkscamping som är helt utan el och rinnande varm och kallt vatten. Den ligger två kilometer från närmaste hus, vackert belägen vid den klara källsjön till Mien.

Per och Maj-Britt Larsson köpte gården och marken som hör till redan 1976 men drev från början en mjölkgård med 50 kor. Campingplatsen öppnade de drygt 20 år senare. Först var tanken att göra en helt vanlig campingplats på en av sina åkrar men så fick Per idén att det skulle bli en vildmarkscamping istället. Längst nere vid sjön, en plats full av sten, blev hans val. Det första han gjorde var att bygga en väg och sedan har campingen vuxit år efter år. Förra året hade de över 25 000 gästnätter.

Mer än hälften av besökarna kommer från Tyskland och de återvänder gärna år efter år, berättar Per.

-Vi ville ge den moderna människan en plats som ger lugn och tystnad, säger Maj-Britt. Här finns vacker natur, skog, bad och möjlighet till fiske. Barnen älskar att leka i området, inte minst att åka på någon av våra flottar i den grunda dammen. 

Miljötänket är viktigt för paret Larsson, därför finns ingen el på campingplatsen och inte heller rinnande vatten, varken varmt eller kallt. Duscharna är enkla och värms upp av solen. Det finns gott om grillplatser inom området där gästerna kan träffas och umgås. En gammaldags jordkällare fungerar som matförvaring istället för kylskåp. För den som vill bada bastu finns gott om möjligheter inom området.

Nere vid vattnet finns en stor grotta som Per har byggt själv. I den kan gästerna ha fest och ibland hyrs den ut till bröllop och andra större fester. Många vigslar nere vid sjön har det blivit under åren, berättar Maj-Britt stolt.

De flesta gästerna kommer från utlandet, utöver Tyskland även Danmark och Holland och bara ca 5% är svenskar. –Kanske är det så att vi svenskar är mer vana vid att kunna vara ute i naturen och därför söker andra semestermål, funderar Per.

Många campingbesökare har spelat in filmer som finns att se på Youtube.com. -Det är bara vi i hela världen som heter Hätteboda, så det är lätt att få träff om man söker på Hatteboda, myser Per. 

Strandlinjen har fått förbli orörd för att fåglar och djur ska trivas. Det är inte helt ovanligt att se älgar, rådjur och fiskgjusar där. Älgar är något som tyskarna uppskattar extra mycket, menar Maj-Britt, och avslutar med att strandlinjen ska förbli orörd även i framtiden. 

 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.