Sveriges bästa hotellfrukost - i Alvesta!

För tredje gången har Hotell Rådmannens frukost röstats fram som den bästa av Sweden Hotels gäster. Dietmar Aiff, som driver hotellet sedan 24 år är säker på sin sak.

 

-Var annan stans kan du få exakt den frukost du vill ha? En kock som lagar till ägg precis som du önskar: kokta, stekta, omelett, äggröra, pocherade. T-bonestek om du vill ha det. Färska juicer som pressas direkt, vitamin och proteinshots, pannkakor, våfflor och anpassat för GI.

 

Närodlat och ekologiskt
Dietmar har hållt nere sitt socker- och kolhydratintag i många år, vilket får hon att må bättre och orka mer, menar han.

-Om du vill äta enligt GI-modellen finns det inte mycket kvar på vanliga hotellfrukostar när man plockat bort det som innehåller socker och kolhydrater. Jag var i Spanien nyligen och det som jag kunde äta blev ägg, tomat och skinka. Lite tråkigt utbud, så därför erbjuder vi frukost som passar de flesta, säger Dietmar. 

Hela 25 % av alla mat som serveras på Hotell Rådmannen är ekologiskt.

-Vi köper även mycket närproducerat, det är viktigt för oss med bra råvaror.

Operakällaren
Dietmar hade arbetat som kock och köksmästare i över 20 år, bland annat på Operakällaren, när han kände att det var dags att driva något eget. 1992 hade Hotell Rådmannen gått i konkurs och Dietmar och hans fru bestämde sig för att det var dags att ta över.

 

-Hotellet hade 18% beläggning vid den tiden, och vi funderade på om det verkligen var allt man kunde få. Mycket har förändrats sedan den tiden, konferensanläggningen har kommit till och idag har vi närmare 70% beläggning.

Personalen är styrkan
Vad beror då framgången på?

 

-Den handlar om oss som personer. Att vi är trevliga att umgås med och att vi trivs på jobbet. För oss är det viktigt att hitta rätt medarbetare, människor som verkligen vill arbeta hos oss och att de känner stolthet över sitt arbete.

De löpande kundundersökningar som hotellet gör bekräftar det Dietmar säger, det kunderna är mest nöjda med är personalen och bemötandet de får.

-Det vi konkurrerar med är faktiskt det personliga. Många är beredda att åka några mil extra, speciellt om de är ute och reser ofta. Vi har många stamkunder.

Hur får du personalen med på tåget?
-Jag ser vad medarbetarna gör, är rak och ärlig. Berömmer ibland och tar upp saker som är mindre bra när det behövs, utan att skuldbelägga personen. Det är viktigt att se hela människan, inte bara yrkespersonen. Det är inte säkert att alla människor ska arbeta tillsammans eller att de trivs ihop. Men om du vill jobba här ska du göra ditt bästa. Varje dag.

Ja eller förändra 
Dietmar berättar att ha varit på en föreläsning som berörde honom mycket. Föreläsaren sa nämligen att livet är enkelt: Ställ dig frågan “är jag glad”. Svarar du ja så kör på, och fortsätt som du gör. Svarar du nej så förändra. När du gjort förändringen frågar du dig igen om du är glad, svarar du fortfarande nej så fortsätt förändra. Föreläsaren berättade om en person som fått förändra 18 saker i sitt liv innan denne kunde svara ett helhjärtat ja.

Hur blir framtiden
Dietmar bor ofta själv på hotell när han är ute och reser. Viktigt att hålla sig uppdaterad av vad som händer I branschen och hur det är på andra ställen.

Många bokningar går idag via nätet, olika företag som har specialiserat sig på att erbjuda olika alternativ för resenärerna. Hotellen får betala ganska mycket för den tjänsten, men samtidigt så får de massor av marknadsföring menar Dietmar.

 

-Däremot funderar jag på framtiden, hur blir det när hotellgästerna inte vill träffa oss i personalen längre utan vill göra allt själva via appar och mobiler. Vi är redan där när det gäller incheckning på flygplatser, och vi vet inte hur framtiden ser ut för vår branch.

Äger flera hotell
Utöver hotell Rådmannen äger Dietmar ett hotell i Hjo och är delägare i Sweden Hotels.


-Varje dag är lika rolig på jobbet. Vårt mål är att alla kunder ska vilja komma tillbaka igen och att de sprider ut positiva saker om oss, inte minst på sociala medier. Vi har alltid någon som står och tar kort eller filmar vår juicepressare vid frukosten, säger Dietmar och skrattar.

Formel 1 bana 
Konferenscentret har utvecklats genom åren.

-Ett möte är alltid ett möte och man behöver träffas ibland. 

För att roa sina konferensgäster har man byggt en exakt kopia av formel-1 banan i Sao Paolo i Brasilien. Där kan de köra ikapp och hålla koll på varvtider och annat via en bildskärm.

 

Vi avslutade intervjun med en racingmatch. Jag blev varvad….
 

-Det gäller att hålla jämn fart hela tiden, sa Dietmar och såg nöjd ut.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.