Stabilt familjeföretag firar 40 år

För 40 år sedan lämnade Gilbert Hjertberg sin dåvarande arbetsgivare för att starta upp en konkurrerande verksamhet utifrån sina egna tankar och idéer. Det blev Gehab och företaget har sedan dess växt rejält. Sedan 15 år tillbaka är det en av döttrarna, en son och en svärson som äger och driver företaget. Under deras ledning har omsättningen nästan fördubblats och antalet medarbetare vuxit i antal.

Idag arbetar ca 70 personer på företaget med att tillverka kundorderspecifika lastbilspåbyggnader. De tillverkar flak, containerreden, specialfordon, transportskåp samt monterar lastväxlare, tippar, dumprar och kranar m m. Gehab utsågs i våras av Företagarna Alvesta till “Årets företag 2016” där motiveringen handlade om att företaget är stabilt, går med vinst, ökar sin omsättning och är fortsatt på väg framåt.

 

-Jag började jobba i företaget som 18-åring, berättar Monica Sundell, ägare och ansvarig för ekonomi och TQM. Under mina år har jag utbildat mig vidare inom de områden som företaget haft behov av. I början arbetade jag med administration och fakturering. Även min bror Lars arbetar i företaget, han är försäljningschef.


Fördel att vara olika
Peter Sundell, vd i företaget, träffade Monica år 1989 och de blev ett par. Svärfar Gilbert tjatade på Peter att han skulle börja i företaget, vid den tiden arbetade Peter i Växjö som tekniker av kopieringsmaskiner.

-Han tjatade och tjatade, och efter ett halvår gav jag med mig och började som säljare i företaget. Det var en spännande och annorlunda bransch att jobba i. När vi tog över företaget för 15 år sedan föll det sig naturligt att jag blev VD, säger Peter.

 

Monica nickar instämmande och säger att det inte är några problem att både vara gifta och jobba tillsammans.

-Snarare tvärtom, vi får träffas mycket. Dessutom tar vi väldigt sällan med jobbet hem.
 

Inte heller ser de några problem med att vara tre ägare som också är släkt.

-Vi är olika personligheter och det är vår styrka. Vi har en samsyn men olika infallsvinklar vilket fungerar mycket bra, menar Monica.
 

Hunden Bella är med på kontoret på dagarna och vill gärna vara med under intervjun.

 

Återförsäljare som kunder

De flesta affärer går genom lastbilsåterförsäljare, berättar Peter. Gehab skickar en offert som slutkunden, som äger lastbilen, får se. När affären gått igenom följer ett intensivt arbete med att gå igenom exakt vad kunden vill ha, allt som görs är kundunikt. Gehab har en egen konstruktionsavdelning, lackering, montering och allt annat som behövs för att leverera en nyckelfärdig produkt.

 

-Varje order tar mellan två veckor till fyra månader att göra klar, säger Monica.

-Jag skulle nog säga att sex till åtta veckor är det vanligaste, säger Peter.

 

Personalen viktigast

 

-Det är mycket viktigt för oss att behålla vår personal. Därför är vi måna om dem. Det tar tid att komma in i jobbet och egentligen finns det ingen direkt utbildning som man kan gå för att komma hit och klara jobbet direkt. Vi har anställt en hel del killar, födda på 90-talet, på senare tid. Många av dem är väldigt praktiskt lagda och händiga vilket kommer väl till pass hos oss, säger Peter.

-Det är svårt att rekrytera personal, det finns inte så många som är intresserade av tekniska jobb. 
Speciellt inte tjejer, tråkigt nog, säger Monica och berättar att de bara har en tjej anställd i produktionen. 

 Framtiden

Både Peter och Monica och Monicas bror Lars har barn men ännu har ingen visat intresse   att gå in som tredje generationen i företaget. 

-Det är ingen brådska. Vi tänker jobba många år till och de ska själva få välja vad de vill       ägna sig åt, säger Monica. 

Företaget har en stabil grund att stå på och en god lönsamhet vilket gör att de har klarat år som varit tuffa, men också stått redo när marknaden krävt mer. Kundförlusterna har varit minimala under åren som gått, berättar Monica.

De är medlemmar i branschorganisationen för de 50 största företagen i Sverige och får genom den bra kunskap om vad som är på gång.

 

-Vi har fördelen att vara helt fristående vilket innebär att vi kan välja vilka leverantörer vi vill jobba med, konstaterar Peter.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.