Smörhöga – ett spännande utflyktsmål

I Grimslöv ligger gården Smörhöga som funnits i familjen i flera generationer. Sven Johansson har tillsammans med sin fru Ann-Kristin Karlsson skapat mer än en lantgård, där finns numera både muséum, butik och restaurang.

Huset, där butiken och caféet är inrymt stod tomt utan användning, berättar Ann-Kristin som äger och driver restaurangen och butiken.

-Vi fick idén att göra ett café och en butik för två år sedan och all mat och alla kakor gör vi själva här. Sedan ett år tillbaka är det en restaurang, och inte bara ett café där vi erbjuder både lunch och trerätters meny. Många företag och föreningar träffas här och har möten och äter. En del passar på att kombinera det med ett besök i vårt gårdsmuseum.

På bottenvåningen finns en vedspis som värmer gott under kyliga höstdagar och det kan vara skönt att sitta där med en kopp kaffe och en god kaka.

Birgitta Axelsson är ute på Kulturrundan och passar på att stanna vid caféet och ta sig en fika.

-Jättegod bakelse och mysig miljö, jag har varit här en gång tidigare, säger hon.

I gårdsbutiken finns lokalproducerade varor, bland annat nyvärpta ägg, jordgubbar och praliner. Det finns också inredningsdetaljer att köpa i form av textilier och porslin.

-Vi har kommit med i boken Småländska gårdsbutiker och caféer, det är vi stolta över säger Ann-Kristin.

Gården har varit i släktens ägo länge. En man som hette Deres arrenderade Masugnen på Huseby av Karl Karlsson Gyllenhielm. Deres kände en duktig vallon som hette Antonie Tourneur som år 1628 fick köpa Smörhögagårdarna mot att han i gengäld skulle fixa fram så mycket kol han kunde till masugnen i Huseby. Den nuvarande brukaren Sven Johansson på Smörhöga är släkt med Antonie Tourneur.

Sven, som driver gården tillsammans med sin bror, har 75 kor.

-Det är tufft att vara mjölkbonde idag, vi förlorar flera hundra tusen kronor per år, eftersom vi inte får tillräckligt betalt för mjölken.

En av hans passioner är att samla på gamla föremål. Gårdsmuséet har han samlat till under många år och all kommer från gården som har varit i familjens ägo sedan 1887.

-Här finns saker ända från 1650-talet.

Besökarna till museet får se en film på 15 minuter där Svens föräldrar medverkar och som beskriver hur arbetet på gården har gått till under decennierna som gått. Hur man hässjade hö och hur hästar var mer vanliga än traktorer.

En guidad tur som tar en timme ingår också. I den stora byggnaden finns mängder av jordbruksföremål och lantbruksmaskiner - allt från små bruksföremål till stora traktorer noga uppmärkt och väl iordning. Här finns exempelvis Skatelövs första traktor med gummihjul men också fotot på jaktlaget som fällde den första licens-älgen i Kronobergs län.

Vägen som går förbi gården trafikerades en gång i tiden av kungar eftersom det var vägen till Danmark och Gustav V invigde faktiskt kraftstationen i byn år 1917, berättar Sven.

 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.