Skapande i alla former!

Anette Brunsell, från Benestad utanför Alvesta, älskar att pyssla och har alltid gjort. Hon kan helt enkelt inte låta bli. En gång broderade hon en liten tupp på ett kort. Sen gjorde hon en till i andra färger. Så ytterligare en och till sist hade hon broderat en hel kudde med tuppar, alla olika, bara för att hon ville se hur många olika varianter hon kunde göra.

Att fotografera, måla, sy och sticka, odla och fixa i trädgården, skriva och pyssla är något helt naturligt för Anette som säger att hon har ett sug efter att få använda händerna. I tio år har hon nu haft ett eget företag där hon arbetar just med detta. Från början utbildade hon sig inom psykiatri och jobbade med det i många år men efter en bilolycka bestämde hon sig för att göra sin hobby till sitt arbete. Anette tänker i bilder och kommer ihåg i bilder, så när hon går och handlar ser hon inköpslistan som en bild i huvudet. Fotograferat har hon gjort i hela sitt liv.

-Kor är mitt favoritobjekt och vår granne som är lantbrukare är van att se mig ligga i gräset i kohagen och ta bilder. Kor är otroligt nyfikna, busiga och ser väldigt olika ut. Jag har tagit många roliga bilder på kor genom åren.

Hobbyföretag
En av Anettes specialiteter är att göra kort och små tavlor av olika slag. Från början var det teckna, klippa och klistra som gällde. All släkt och vänner fick personliga kort, vid jul och påsk, gjorda av återanvänt papper, spetsar, bilder och allt annat som fanns att tillgå. Numera är det datorprogrammen InDesign och Photoshop som gäller för att skapa men fortfarande är det ett stort manuellt hantverk i produktionen.

-Jag gör bara små serier av olika kort, helst inte fler än 20. Sen gör jag också många specialbeställda kort utifrån folks behov, berättar Anette.

Papper av olika slag har alltid fascinerat henne och hemma i huset har hon ett stort förråd i det som en gång skulle ha blivit en bastu. Hennes man hade till och med köpt hem ett aggregat men något bastubad blev det aldrig, säger Anette och skrattar.

Att göra ett kort tar olika lång tid beroende på inspiration och vad det ska innehålla. I ett stort arkiv har Anette under alla år samlat ”kloka ord”, som används för tavlor och kort.

Bohem chic
Hon börjar med att skapa kortet i datorn, genom att välja bilder, bakgrund och text. Bilderna har hon tagit själv eller hämtat från nätet från olika forum där man byter bilder med varandra. Ofta är det gammeldags foton, notblad eller blad från en bok som bakgrund. Korten ser rustika och romantiska ut på samma gång. Både papper och färg är matta, så att kortet ser lite blekt och nött ut.

-Det kallas bohem chic stil, säger Anette.

När arbetet i datorn är klart är det dags att skära till specialpappret i rätt format och skriva ut på en fotoskrivare. Därefter viks korten, så att det blir dubbelt, och bilden fixeras. Sen väljer Anette ut en vacker spets som hon limmar på. Spetsar i mängder har hon köpt på auktioner och loppisar och de har blivit ett signum för hennes kort. På sin hemsida bohemchickort.se kan kunderna välja färdiga kort eller egna varianter.

-På grund min allergi mot bland annat dofter har jag svårt att vara ute bland folk och sälja mina kort, så därför säljer jag mest via webben, säger Anette.

Hemma i huset i Benestad står lådorna staplade på varandra. Däri ligger kort och tavlor med alla motiv som tänkas kan. Många kunder vill själva bestämma motiv och har ibland även personliga verser som de vill ha med i kortet som de beställer.

Förutom att producera vackra kort driver Anette en av Sveriges största trädgårdsbloggar ”Rost och rädisor” där hon visar sina vackra foton och skriver om odling och växter. Dessutom gör hon trädgårdsreportage för många svenska tidningar. Hon gillar att prova på olika saker och har elva lådor hemma gjorda i principen ”ryska dockor”, genom att de staplas i varandra. Samtliga är flätade av mjölkkartonger och till den största gick det åt hela 60 paket.

-Man måste ju testa vad man kan göra, säger hon och ler nöjt.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.