Säsongspremiär i Tyrolen

Tyrolen öppnar snart för sin åttonde säsong i Tyrolens vänners ägo. Det är full verksamhet inför öppningsdagen den 26 april då det är den första av säsongens tre  loppisar i parken. Det hamras och spikas och putsas och fejas. Entrén har fått en rejäl ansiktslyftning och den turkosa färgen lyser i solskenet.

Ingen av de åtta i Tyrolens vänner kände till Tyrolen sedan tidigare när de fick syn på en annons på Hemnet för åtta år sedan. –Det är en fantastisk plats, säger Jacob Hector, en av de åtta. För oss var det viktigt att Tyrolen inte fick fortsätta att förfalla utan istället finnas kvar i sin forna glans.

Det första året tillbringade de med att renovera och restaurera. På onsdagarna hade de öppet hus, Olles onsdag, som hyllning till den Olle som startade Tyrolen redan 1962.

-Det gick bra, berättar Jacob, och det kom fullt med folk. Många i gamla bilar eller motorcyklar. Redan året efter vi startade tog det fart ordentligt. Många som kommer har en koppling till det Tyrolen som fanns på 60- och 70-talet.

Under säsongen är det fyra olika festivalen, två av dem – Muskelrock och årets nyhet Punkfestivalen, hålls i Tyrolens vänners regi. De andra två är Psykjunta och Kalabalik.

Sven-Ingvars har publikrekordet
Sista helgen i varje månad under juni, juli och augusti, kommer man att arrangera stora konserter med kända artister. Under dessa åtta år har The Ark, Mando Diao, Brolle m fl kända artister uppträtt på Tyrolens lilla scen. När det var 50-årsjubileum för några år sedan fanns Sten och Stanley på plats. Publikrekordet i nutid satte The Ark med 2500 personer, men det håller inte mot rekordet från 60-talet då Sven-Ingvars var där. Hela 3666 personer såg dem uppträda.

-Så många tar vi inte in idag, säger Jacob.

Förutom musik så bjuder Tyrolen på både trädgårdsdag och höstmässa, i samarbete med föreningen Hållbara Blädinge.

En härligt barnslig park

-Vi har ett bra samarbete med våra grannar och uppskattar att de stöttar oss, säger Jacob. Även kyrkan ställer upp och anordnar konserter med festivalbanden. I år kommer ett amerikanskt band att uppträda både i Tyrolen och i Blädinge kyrka.

Varje torsdag i sommar kommer det att vara barnens dag med cirkus, barnteater och annat roligt för hela familjen. –Vi har en miljö som passar barn, härligt barnslig, skrattar jacob.

Det är med stolthet Jacob berättar om det mobila museet som man har skapat om Tyrolen. Alla band som spelat under åren som gått finns med, bilder och berättelser från människor som var med.

-Vi är jätteintresserade av att få höra fler berättelser från Tyrolens historia och att få se foton, så det är bara att höra av sig om man vill dela med sig, avslutar Jacob.

  
 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.