Säsongspremiär, Husebybruk

Första maj bjöd på vackert vårväder, vilket passade extra bra eftersom det var säsongspremiär på Huseby bruk.

Inne i växthuset fanns Husebys egen trädgårdsmästare Ann-Charlotte Hermansson och sålde gurkplantor, chliplantor, tomatplantor och mycket mer.

-Det är ett roligt och omväxlande jobb att vara trädgårdsmästare på heltid. Här finns en historia att bevara, vi har växter sedan fröken Stephens tid. I trädgården finns över 120 fruktträd och de ska skötas om under hösten och  vintern. De exotiska växterna flyttar vi in till växthuset när det blir kallt.  Påfåglarna är här årent om men hönorna lånar vi in från Fjäderfäföreningen, berättar Ann-Charlotte som arbetat på Huseby i tre år.
 

Clematis, en sökare.
Utanför växthuset fanns det möjlighet att köpa diverse olika växter.

Ing-Marie ”Inka” Johansson som är känd från Trädgårdskampen i tv, och i vanliga fall bosatt i Kristianstad, där hon driver ett trädgårdscafé, höll föredrag. Hon och hennes man sålde även Clematis och trädgårdsprydnader.

-De säger att clematis är en klättrare, men jag säger att den är en sökare. Det finns 2500 olika varianter av clematis, från den allra minsta blomman till stora. Det är en helt fantastisk växt, tycker Inka.
 

Slottstek och hingstar
Inne i Fröknarnas sommarcafé finns bland annat Inger Nilsson som i vanliga fall arbetar på Villa Gransholm.

-Vi öppnar här den 1 juni och har då öppet varje dag. Nu är det mest bokningar fram till dess, säger Inger som trivs bra med att få variera mellan Villa Vik och Fröknarnas Café. 

Idag serverar hon en fantastisk slottstek som bara smälter i munnen.

Utanför slottet visas hingstar. Ståtliga djur med fina anor, som verkar att gilla att visa uppsig för den ganska stora skaran av människor som har tagit sig dit för att titta på.


Gammaldags handelsbod

Emma Fransson och Peg Magnusson är ”bodmadamer” i Huseby brukshandel som numera drivs av Huseby. Man möts av doften av kryddor och te redan när man stiger in över tröskeln i handelsboden och Emmas smittsamma leende hälsar välkommen.

-Vi säljer kryddor, te, närodlade maramelader och honung en hel del annat, berättar Emma.

-Det är ekologiskt och nostalgiskt, fyller Peg i.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.