Ramona och Leif, kollegorna som vågade satsa!

I juni förra året fick de, och några kollegor till, beskedet att de skulle bli uppsagda. Efter att ha varit kollegor i åtta år fick Ramona Söderberg och Leif Nilsson börja fundera på framtiden.

Båda sökte olika jobb, men fick inte direkt några napp. Idén om att starta eget började så sakta växa fram men hur gör man, var frågan som de ställde sig. Nyföretagarcentrum blev till stor hjälp. Där fick de råd och tips och en handbok ”Gör din egen affärsplan”. Efterhand som de fyllde i uppgifterna i handboken insåg de att det är en hel del arbete som ska göras innan man startar eget. De fick inte heller ”starta-eget-bidrag” eftersom man numera bara får det om man har svårt att få arbete.

Ramona och Leif har 40 år i skyltbranschen tillsammans. Leif utbildade sig till byggnadsingenjör och läste bland annat matte och data på högskolan. När ett jobb som säljingenjör dök upp på dåvarande Hults Neon blev Leif eld och lågar.

-Så fort jag läste annonsen insåg jag att det var mitt drömjobb, säger han. Han fick jobbet och stannade där i 26 år innan företaget såldes.

Ramona, som är yngre än Leif, gick en tvåårig utbildning efter gymnasiet i grafisk IT. När hon var klar där fick hon arbete på ett skyltföretag i Alvesta där hon först jobbade med produktion och senare med orderhantering. Efter ett antal år i Alvesta ville Ramona vidare och sökte sig vidare till ett företag i Växjö, där hon lärde känna Leif.

-Vi trivs väldigt bra tillsammans och kompletterar varandra, säger Ramona. Leif är mer framåt än jag och är van att jobba med försäljning. Min styrka är att jag är strukturerad och tänker efter lite mer, säger hon.

-Vi är lika, men ändå olika, säger Leif, men det viktigaste är att vi har samma grundvärderingar.

I november 2014 drog de igång sitt företag SignPartners. I början satt Ramona hemma i Blädinge och Leif i Växjö och jobbade men kom snabbt fram till att de behövde ett gemensamt kontor och nu har de sin bas i centrala Växjö. De ser framtiden an med tillförsikt och säger att de fått tillbaka sin arbetsglädje.

-Fördelen med att jobba med sitt eget företag är självklart att man kan ta egna beslut och påverka mer, säger Leif. Vi jobbar som projektledare för våra kunder och är med från idé tills skylten är uppsatt.

-Det är många faktorer som man ska ta hänsyn till när man tar fram en skylt, säger Ramona. Om skylten till exempel ska sitta på en vägg så måste man ha koll på vilken färg väggen har så skylten syns. Hur långt ifrån den ska man kunna läsa vad det står, ska det vara belysning i den, är andra viktiga faktorer.

Varken Ramona eller Leif hade någon tanke på att lämna branschen de jobbat i så länge, och därför var beslutet ganska enkelt att starta eget.

-Vi sa, om vi inte gör detta nu så kommer vi att ångra oss om några år, sammanfattar Ramona.
 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.