Opera på Huseby

För tredje sommaren i rad sätter Smålandsoperan upp en opera i Masugnen på Huseby. I år är det dags för den glada operan Barberaren i Sevilla, skriven av Rossini, som spelas mellan den 23 juli och 7 augusti.

Repetitionerna är i full gång, om tre dagar är det premiär, strålkastarna lyser över artisterna på scenen och sången ljuder stark och vacker.

-Det är en komisk opera, fast med ett allvar i botten, som handlar om en kvinna som inte vill gifta sig med den man som setts ut åt henne. Aktuellt tema även idag, trots att den är skriven på 1700-talet. Ungdomarna Lindoro och Rosina förälskar sig i varandra, men Rosinas förmyndare, den grinige doktor Bartolo, vill själv gifta sig med Rosina och gör allt för att hindra de unga att träffas. Rosina är stark och listig och står emot, berättar Christina Gutiérrez Malmbom, en av de tre delägarna i Smålandsoperan.

Gästspelat

För någon vecka sedan gästspelade Smålandsoperan med sin föreställning av Cavalleriana Rusticana vid Halland Opera & Vocal festival.

-Vi gjorde den avslutande föreställningen, säger Christina.

Vi gör det!

Christina berättar att när Björn Elmgren, en av de andra delägarna, kom till henne och sa att han tyckte att de skulle starta en opera, var hennes svar “varför inte”. Att de skulle hålla till i Masugnen på Huseby var självklart, trots att de inte kan ta in så mycket publik.

-Det har tagit oss några år men i år räknar vi med att ekonomin ska gå ihop. Masugnen tar bara 250 personer vilket gör att vi måste hitta smarta ekonomiska lösningar för föreställningen hela tiden. Just nu håller vi på och testar olika sammsugarsladdar för att få till stormen som är i slutet av föreställningen, säger Christina och skrattar.

Besök i logerna
Det är mer än 35 personer involverade i föreställningen, inte bara skådespelarna utan många runt om, som till exempel volontärerna som hjälper till vid entrén. Regionteatern har hjälpt till att sy en del av kläderna.

-Vi har inga peruker, det är en av de saker som vi håller igen på av ekonomiska skäl. Vi berättar vår historia på vårt sätt och i den ingår inga peruker, säger Christina och ler.

Skådespelarnas loge är installerad på övervåningen i huset bredvid masugnen. I ett stort rum står sminkborden på rad. Egentligen är inte lokalen öppen för besökare men de hittar ändå dit, när de vandrar runt på Huseby.

 

-I början tyckte vi det var lite konstigt när folk plötsligt stod och tittade på oss när vi bytte om och bara hade underkläder, men nu har vi vant oss, säger Christina och skrattar gott.
 Rollistan

Syskonen Björn och Åsa Elmgren är veteraner i ensemblen, de medverkar för tredje sommaren. 

I rollerna ser vi: Greve Almaviva som Michael Axelsson
, Rosina – Ida Ränzlöv, Bartolo, Rosinas förmyndare – Björn Elmgren, Basilio, Rosinas musiklärare – Per-Anders Hedlund, Figaro, barberare i Sevilla – Pär Fürst Nilsén, Berta, hushållerska – Åsa Elmgren och Fiorello, Greve Almavivas tjänare – Martin Jägervall.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.