Nystart för kören Rösträtt

När Sven Rydgård efter många år som körledare aviserade att ville trappa ner, började kören leta efter en ny ledare. De hittade henne i Växjö, Dorothea Knust, som leder sju körer i StockholmHon utstrålar glädje och energi och det finns en lite busig glimt i hennes ögon. Det syns att hon trivs i sin roll som Rösträtts körledare.

Eva Aronsson, ordförande i Rösträtt, berättar att kören tar en paus med sina vanliga repetitioner under hösten och satsar istället på att utvecklas tillsammans med Dorothea.

-Vi har tre inplanerade övningar som kallas “Rusta rösten”, otroligt roligt och givande.

Öppna kördagar
Vi två tillfällen kommer de också att bjuda in till öppna kördagar där den som vill får komma och prova på att sjunga i kören under Dorotheas ledning. Den första träffen blir den 30 oktober och den andra den 12 november.

-Vi vill ju gärna ha in fler medlemmar. Många i kören har varit med länge, och det är vi glada för, men vi behöver också en återväxt, säger Eva.

Den som kommer till kördagarna binder inte upp sig för att fortsätta i kören men både Eva och Dorothea hoppas att många ska känna glädjen och energin som körsång ger och att de vill fortsätta sjunga. Till våren börjar de med sina sina veckoövningar igen.

Repetoar
-En kör behöver en bra balans mellan olika stämmor för att det ska bli riktigt bra. Däremot behöver man inte vara mästersångare för att vara med, att sjunga i stämmor är något som vi tränar på och som alla kan lära sig, säger Dorothea.

Rösträtts repetoar är väldigt blandad, menar Eva. De sjunger i kyrkor ibland men har även samarbetat en hel del med rockbandet Fleppards under åren. Visor och jazz finns också på repetoaren.

-Det är roligt att samarbeta i olika musikaliska konstellationer, det ger mycket för båda parter, säger Eva.

Från Tyskland
Dorothea, som är utbildad organist och körledare, kom tillsammans med sin man till Sverige år 2009. De bosatte sig i Stockholm där Dorothea drog i gång flera olika körer och idag leder hon sju.

-När min man fick jobb som forskare på Linnéuniversitetet, han är musikvetare, så flyttade vi till Växjö. Jag har haft kvar mina körer i Stockholm men kände att det har blivit lite för mycket pendlande, har hållit på i tre år, och därför är jag glad att jag nu kan jobba med Rösträtt på hemmaplan . 

Dorothea leder även Madrigalkören i Växjö och kommer endast att ha kvar ett par körer i huvudstaden. Hon driver sitt eget företag som körledare.

Musikalisk släkt
-Jag är uppväst i en liten ort i Rügen, som en gång tillhörde Östtyskland. Hela min familj, är musikaliska och har alltid hållt på med musik på sin fritid. Exempelvis så var min morfar och jag ute och sjöng och spelade på olika ställen. När jag var 11 år hade jag lyckats sparat ihop till ett gammalt piano. Det blev verkligen min skatt. Eftersom det bara fanns en enda pianolärare fick mina föräldrar skjutsa tvärs över ön en gång i veckan. När jag var 18 år kom jag in på universitetet och läste under fem år till organist, körledare och dirigent, berättar Dorethea.

Rest runt i världen
-Jag älskar att resa och under mina studentår tillbringade jag tre månader i två omgångar i Buenos Aires. Från första början älskade jag sydamerikansk folkmusik. Rösträtt har genomfört många resor och samarbetar med flera körer utomlands vilket jag tycker är spännande.

Blir berörd
Det finns utredningar som visar på att det faktiskt är så att man blir både gladare och mår bättre av att sjunga i kör.

-Är man trött när man kommer till repetitionen så går man därifrån fylld av ny energi, säger Eva.

Hur påverkas man då av att leda en kör?
-Jag blir väldigt berörd när jag märker att kören har förstått hur jag menar. När de inte bara sjunger det jag har förmedlat utan också har lagt in sina egna känslor i sången. Att sjunga i kör är att utvecklas tillsammans och det är viktigt att vi har roligt och skrattar tillsammans, säger Dorothea och ser glad ut.


Bildtext: Eva till vänster, Dorethea till höger

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.