Närproducerat i Dansjö

Sommaren 2007 flyttade Elizabeth och Magnus Aaby-Ericssons dotter Cecilia hem till Sverige efter sex år i Grekland. Hennes dröm var att skapa ett litet café hemma på gården, inspirerad av alla små caféer som finns i Grekland.

–Vi hade ingen aning om att det skulle komma så mycket folk, som det gjorde när vi öppnade i vårt café, Smedjan i Dansjö, i december 2007, säger Elizabeth och skrattar. Vi hade bara ostkaka att servera och lite bullar. Numera har de ett betydligt större utbud på menyn att erbjuda sina gäster.  Elizabeth bakar allt själv, så det blir många kvällstimmar som går åt till detta, eftersom hon oftast arbetar i butiken på dagarna. –Vi har funderat på att bygga ut en terrass på baksidan för att få plats med alla gäster när det kommer bussar hit, säger Magnus, men än så länge är det bara en tanke. Under ett år drev Elizabeth och Cecilia caféet tillsammans innan Cecilia flyttade till Stockholm där hon nu jobbar som polis.

Efter ett par år byggde Magnus och Elizabeth köttboden, som ligger på baksidan av caféet. Där säljer de kött både från egna gården och från närliggande gårdar. Även vilt såsom älg, rådjur och vildsvin som jagats i trakten säljs i butiken. För tillfället är det julskinkor och den hemgjorda priskorven, som består av nötkött, som är populärast. Magnus samarbetar med en korvproducent i Tingsryd för att få korven tillverkad.

Vi går in i köttbodens kylrum. -Så här ska välhängt kött se ut, säger Magnus och visar upp ett stort lår från ett ungdjur. Köttet har hängt i ca 3 grader under fem veckor innan det styckas. Ytan är alldeles vit och här och där ser jag lite mögel. –Det är ett naturligt mögel som inte är farligt, säger Magnus. Den vita ytan skär man bort när man styckar köttet. -Där under hittar man det möraste av möra kött, säger han och ler förnöjt. 

Smedjan i Dansjö har en hel del stamkunder, främst från Växjö och Öjaby. På sommaren är det många tyskar och danskar som passar på att besöka caféet för en fika men också för att köpa kött, berättar Magnus.  Många danskar säger att det svenska köttet är bättre än det danska, berättar Magnus. Inne i caféet säljer man bland annat ostar från Möllans ost i Malmö. – Det är riktiga kvalitetsostar, säger Elizabeth som är den som köper in varorna till butiken. Vi har också ägg från Musteryd, en lokal producent, och sylt från Moheda samt en hel del annat smått och gott inklusive inredningsprylar, berättar hon.

Nu är det fullt med julsaker i butiken, idéerna får Elizabeth och Ida när de åker Formex-mässan varje år. –Det är viktigt för oss att hitta saker som passar in i vår miljö, säger de. –Jag vill också själv tycka om det jag säljer, säger Elizabeth, så jag väljer utifrån min egen smak i många fall.

Magnus och Elizabeth träffades för många år sedan när Magnus gick sin utbildning i Alnarp, Elizabeth är från Malmö. I början tyckte hon det var väldigt mörkt här i Smålandsskogarna, hon som var van vid Skånes slättlandskap, men nu trivs hon bra.

Så här i juletid passar Magnus på att skoja lite med sin fru. Han har nämligen som tradition att köpa stora tomtar, över en meter höga, som han gömmer i huset och som skrämmer vettet ur Elizabeth när hon hittar dem.

Fakta: Den 14 april 1911 blev löjtnanten Aaby Arvid Wilhelm Ericsson ägare till Dansjö Gård, som fram till den 30 april 1885 haft ett av södra Sveriges största och framgångsrika brännvinsbränneri. Dansjö gård är fortfarande i familjens ägo genom barnbarnsbarnet Magnus och hans son Joachim. Löjtnantens förnamn Aaby gick vidare till hans tre söner och deras arvingar som en del i efternamnet.

Läs mer om Aabys tre söner i skriften ”De tre gossarna på Gåvetorp” av Kennedy Andersson

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.