Mohedaelever skriver deckare

Genom pengar från Statens kulturråds projekt Skapande skola har mellanstadieeleverna i Mohedaskolan fått möjlighet att skriva en deckare tillsammans med författaren Tony Manieri.

Varje år lämnar skolorna in sina önskemål till Alvesta kommun som ansöker om pengar. Varje skola får sedan ut sin del och genomför olika projekt inom kultur: dans, konst, skrivande med mera. Enligt kulturrådet är Skapande skola  tänkt att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

I höstas beviljades Mohedaskolans mellanstadie medel till att skriva en deckare tillsammans med en författare.

-Tony Manieri kom till skolan och träffade oss i personalen där vi tillsammans gick igenom ett utkast till boken. Innan han kom till skolan hade han tagit reda på en massa om Moheda för att projektet skulle få en lokal anknytning, berättar Annika Ström, en av lärarna.

Efter mötet åkte Tony hem till Skåne och skapade sex olika karaktärer som skulle vara med I boken. När detta var klart tillbringade han en heldag med eleverna som fick ställa en massa frågor till honom utifrån varje karaktär som Tony spelade. Personalen satt under tiden antecknade frågorna och svaren. Dessa tog Tony med sig hem för att skriva utkasten till de åtta kaptilen.

-När utkastet och första kaptitlet, som Tony skrev, var klart så delade vi in eleverna i olika grupper. De fick ansvar för att skriva ett kapitel va och det har gått väldigt bra. Eleverna har själva bestämt handlingen, vem som ska skriva och sett till att bli klara i tid. När alla grupper var klara med sina kapitel skrev Tony det sista med uppläsningen av mysteriet, säger Annika.

Eleverna har också gjort alla illustrationerna I boken.

-Det var varit roligt att skriva. Vi pratade mycket och alla var med och bestämde. Vi turades om att skriva, berättar Wilma Torstensson som går i årskurs 5.

-Största utmaningen för eleverna har varit att hålla den röda tråden i boken och inte sväva iväg med fantasier som inte riktigt passat in i handlingen. Det har gått å ten del extratid men det är en bra metod att utvecklas i ämnet svenska, säger Annika.

I december var boken klar och då bjöd man in till releasefest. På dagen träffades alla elever tillsammans med personalen och författaren, som då läste upp sista kapitlet som fram till dess varit hemligt. Eleverna tyckte det var spännade att få reda på vem som var den skyldige. På kvällen var föräldrar och allmänheten inbjudna till öppet hus, drygt 350 personer var där.

-Vi i personalen hade klätt ut oss till de olika karaktärerna i boken, vi sålde boken som heter  “Silverklockorna i Moheda” och bjöd på cider och tilltugg, berättar Annnika.

Boken finns till försäljning, än så länge via skolan, samt att låna på bibliotek.

Tony Manieri är författare, illustrator, skådespelare och serietecknare.  Han har skrivit flera böcker för vuxna och barn.

Personalen utklädd till karaktärerna: Sara Krukenhjelm (Elin Pettersson), Edward Persson (Ingela Wik), Ewa Persson (Lena Klarefelt), Preben Christensen (Charlotta Rahm), Majken Karlsson (Johanna Lundt), Bengt-Lennart Malm (Annika Ström)

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.