Modet att välja sin dröm

Maria Estling Vannestål möter mig i dörren med ett stort varmt leende. Hon utstrålar både trygghet och glädje. –Steget att säga upp mig från Linnéuniversitetet och att bli min egen var en stor utmaning men det bästa jag har gjort, säger hon.

Efter att ha arbetat inom omsorgen några år kände Maria för att göra något annat och började istället plugga engelska, svenska och franska. Under tiden höll hon kurser åt bland annat Studieförbundet Vuxenskolan och kom genom detta fram till att hon ville bli lärare.

Ganska snart efter hennes utbildning var klar hamnade hon på Linnéuniversitetet och blev kvar där i 15 år. Förutom att undervisa började hon skriva läromedelsböcker i engelska.

-Det saknades en bra engelsk grammatikbok för universitetsstudier, säger Maria, så jag bestämde mig för att skriva en sådan. Det tog tre år. Under tiden jobbade hon heltid som lärare och hade dessutom fullt upp med sina barn. Kvällarna blev hennes skrivartid. Boken blev en succé och används numera i hela Sverige. Därefter har det blivit flera läroböcker till. 

Under sin tid på Linnéuniversitetet hann Maria både forska och undervisa men ville inte gå vidare och bli professor. Istället blev hon mer och mer övertygad om att det var något helt annat hon ville göra med sitt liv. 40-årskalaset firades tillsammans med bästa vännen Sara och temat för festen var ”Livet och Tiden”. De kände båda att de ville göra en förändring i sina liv och starten blev en blogg som de skrev under flera års tid. I den reflekterade de över livet ur många perspektiv. Hur gör vi för att må bra? Vart är vi på väg? Hur använder vi egentligen vår tid, var ämnen de funderade över. Det ledde till ett samarbete under namnet Livstid där både Sara och Maria föreläser om stresshantering, genomför utbildningar och skriver böcker tillsammans. De driver också en livstidscirkel på Sensus sedan tre år tillbaka.


Under flera somrar har de samarbetat med Mundekulla kurs- och retreatgård där de har genomfört workshops. I år blir det istället Grimslövs folkhögskola under en vecka, berättar Maria.

-Vi har fått fria händer att ta fram ett program som ska utgå från stresshantering men som kommer att innehålla många fler delar. Det känns otroligt roligt och jag är så förväntansfull.

Efter att ha skrivit flera läroböcker kände Maria att det var dags att plocka fram barndomsdrömmen, nämligen att bli skönlitterär författare. Tankarna kom när hennes mamma blev demenssjuk under samma period som Maria var gravid med Adam. Året som föräldraledig med honom blev inte som hon hade planerat, utan istället slets hon mellan att ta hand om sin mamma och allt som hon inte kunde klara själv på grund av sin sjukdom, till att försöka ge sina barn den tid som de behövde.

-Jag insåg att jag tillhör den så kallade Sandwichgenerationen som blir klämd från flera håll. Man känner skuld för att man aldrig är på ”rätt” ställe och för att man inte tycker att man räcker till. Då kom tankarna att jag skulle skriva en bok om detta, säger Maria.

Boken, som hon har skrivit på i två år, blev klar och inskickad till flera förlag för några veckor sedan.  Innehållet i boken är delvis hämtat från känslorna som Maria upplevde under den här perioden men i övrigt helt påhittad.

-Nu är det bara att ha tålamod och vänta på att något av förlagen hör av sig och vill ge ut boken, säger Maria, som tillfället ägnar sig åt att skriva noveller och har fått flera publicerade, bland annat i antologier ("Över en fika") och i tidningar. 

-Min äldsta dotter, som också skriver, och jag brukar peppa varandra och skicka in våra noveller till olika tävlingar. Det är så otroligt roligt att skriva och jag njuter varje sekund. 

Hur har skrivandet förändrat dig?
-Jag har blivit mycket gladare och friare. Det är skönt att få bestämma själv, även om det också är en utmaning. Många har sagt att jag har inspirerat dem till att våga ta tag i sina liv och gå mot sina drömmar, vilket gör mig stolt och glad. Det viktigaste för mig är att få inspiration och att inspirera andra. Min ledstjärna för 2015 är Lust. Med den visionen blir det lättare att tacka nej till saker som inte ger någon lust och lätt att tacka ja till det som gör det. Vi behöver nog alla se över vart vi är på väg och följa vår inre kompass, för att minska stressen och få mer livstid, avslutar Maria.

FAKTARUTA  om Maria:
Ålder: 46   år
Bor: i Östra Målajord, Rottne
Familj: maken Anders och barnen Sanna 24, Maya 13, Lova 10 och Adam 5.
Yrke:  författare, föreläsare, kursledare.
Bästa egenskap: Jag är bra på att bygga broar mellan olika slags människor. Och jag är bra på att inspirera.
Motto: Allt jag behöver kommer till mig. När jag är redo för det.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.