Miljonär som pensionär

Miljonär som pensionär är namnet på en utbildning hos Aktiespararna och ingen orimlig tanke om man får tro Niclas Hellström, vice ordförande i lokalavdelningen i Alvesta.

-Börjar man tidigt att satsa på aktier, det räcker med några 100-lappar i månaden, så är det inte en orealistisk dröm att vara miljonär när man blir pensionär. Aktier är det som bäst lönar sig i längden. Tyvärr är det svårt att få yngre att intressera sig för detta, det är mycket annat som känns viktigt när man håller på att bilda familj och gör karriär, säger Niclas.

Hans eget intresse tog fart för cirka fyra år sedan.

-Numera får man inget om man har pengarna på banken och jag ville få en extra knorr på mina pengar, säger Niclas.

Ville bestämma själv
Britta Carlsson är ordförande i lokalföreningen. Hon arbetade som sjuksköterska före pensionen och började tidigt spara i fonder.

-Jag gick till banken två gånger per år och fick då betala e för att få hjälp med mina placeringar. Efter några år kom jag fram till att det där gör jag lika bra själv.  

Britta bestämde sig för att utbilda sig ordentligt innan hon gick över till aktier och gick med i Aktiespararna för drygt fyra år sedan. är hon ordförande för föreningen och dess 200 medlemmar.

-Vi är den lokalavdelning i sydsverige som har ökat vårt medlemsantal mest, hela 8%, säger Britta och ser stolt ut. Vi är cira 200 medlemmar och antalet kvinnor har ökat rejält senaste åren vilket är en bra utveckling, anser Britta.

Utbildningar och föreläsningar
Med jämna mellanrum genomförs utbildningar för att medlemmarna, och andra intresserade, ska få möjlighet att lära sig mer om aktier. Aktiespararana förespråkar långsiktighet och att man bör välja stabila företags aktier.

-Vi råder aldrig någon vilka aktier de ska köpa, bara hur man ska tänka innan man köper och säljer, säger Britta.

Utöver utbildning erbjuds medlemmarna föreläsningar, fyra gånger per år bjuds börsföretag in för att berätta om sitt företag och sin ekonomi. Café andordnas på Högåsen, där Aktiespararna håller till i Alvesta.

Niclas som är en av dem som håller i caféträffarna berättar dessa möten är ganska informella, deltagarna fikar tillsammans och pratar aktier.

Celebert besök i Alvesta
För en tid sedan hade avdelningen celebert besök I form av två gurus inom aktiemarknaden. Det var Günter Mårdher, tidigare VD för Aktiespararna och numera VD för Företagarna och Joakim Bornold sparekonom Nordnet Bank, som föreläste. 

 

-Det var en otroligt inspirerande föreläsning, säger Britta och berättar att den genomfördes i samarbete med Företagarna i Alvesta.

Besökare kom ända från Malmö, Tranås, Emmaboda och Jönköping för att lyssna och totalt var det över 130 personer på plats i Folkets hus den kvällen.

 

Günter och Joakim pratade om läget i den svenska ekonomin och världsekonomin, hur man bedömer bolag, vart börsen är på väg, vad man bör tänka på, placeringstips och vad man ska göra med sitt aktiekapital i ett tjänsteföretag eller aktiebolag. De gick även igenom de 60 största företagen på börsen och pratade bland annat om nyckeltal.

-De valde också att göra något helt unikt, de redovisade sina egna aktieinnehav och gick igenom dessa tillsammans, säger Britta. 

Alla är välkomna
Det är inte bara medlemmar som är välkomna på de aktiviteter som föreningen anordnar.

-Alla som vill och är intresserade får komma och lyssna och ta del av det vi gör. Det brukar komma 50 – 60 personer till våra träffar. Den äldste medlemmen är 102 år och fortfarande aktiv, berättar Britta.

-Det är inte så krångligt som folk tror att lära sig mer om aktier, inte om man tänker sig att ha en långsiktig strategi, och på våra utbildningar får man lära sig det man behöver, säger Niclas.

 

Gyllene aktietips
Det finns sju gyllene regler man bör följa när man håller på med aktier, enligt Aktiespararna:

 

  1. Sätt mål för ditt sparande I aktier och aktiefonder – var långsiktig.
  2. Investera regelbundet
  3. Kontrollera riskerna
  4. Var försiktig med belåning
  5. Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
  6. Gör din egen analys
  7. Sätt upp regler för när du ska omplacera

Sveriges Aktiesparares Riksförbund – Aktiespararna – är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar i aktier, aktiefonder och aktierelaterade värdepapper. Verksamheten började i blygsam skala och baserades på frivilliga insatser. I dag bedriver förbundet verksamhet över hela landet. 1972 bildades förbundets första lokalavdelning. Antalet avdelningar är nu 144 och drivs genom ideella insatser från medlemmarnas sida.Aktiespararna Alvesta bildades 1983 och har 200 medlemmar.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.