Mats leder genom andra

När Mats var barn drömde han om att bli lastbilschaufför och heta Janne. Idag heter han fortfarande Mats och är sedan tre år tillbaka VD för GoBrave i Växjö. En byrå som jobbar med kommunikation, webb och reklam. 

-Utan kommunikation stannar allt, säger Mats. Genom kommunikation vill vi påverka personer och beteenden, men om vi inte utgår från den eller de vi vill kommunicera med kommer vi inte att nå fram. Slutar vi kommunicera med varandra rinner allt ut i sanden.

På frågan vad som gör honom till en bra ledare blir hans svar: förmågan att skapa tydliga mål och visioner. Genom sin bakgrund, från början utbildad maskiningenjör, har han med sig strukturtänkandet som ger förståelsen hur systemutvecklare tänker. Men han har också den kreativa sidan som behövs för att möta andra kompetenser.

-Egentligen skiljer det inte så mycket mellan att skapa en konstruktion för en maskin eller att skapa en kommunikationsplan, säger han och ler.

Leder genom andra
Mats är i grunden en ganska skygg person som värnar om sitt privatliv. När det kommer till yrkesrollen väljer han att varken stå längst fram eller högst upp. -Det är viktigt för mig att rekrytera människor som har bättre och mer kompetens än vad jag själv har för det driver utvecklingen framåt. Jag leder genom att gå bakom, inte i täten.

Lite av ordningsman i klassen som ser till att saker görs i rätt följd och att man inte bara följer roliga infall, skulle man kunna sammanfatta Mats roll i företaget.

Som barn flyttade Mats en del men det var inget som störde honom. Han gillar när det händer saker och har alltid varit positiv och energisk.

Konkurrens stimulerar
Mats var med och bildade GoBrave för tre år sedan och namnet står för att byrån ska vara modig. Modig att leverera mer än kunden förväntat sig men också att kunderna ska vara modiga nog att våga lita på sin byrås kompetens, säger Mats. Som exempel tar han Iprenmannen. Byrån som föreslog reklamkampanjen var modiga. Men ännu modigare var deras kund som vågade lita på att idén var rätt. Iprenmannen blev, som alla vet, en succé.

Mats brinner för att Växjö ska få en bättre mediekultur. Det finns en universitetsutbildning för kommunikatörer men ändå har vi färre byråer än andra städer med motsvarande förutsättningar, menar Mats. Vi ser en ny typ av köpare idag och många stora varumärken finns inte längre bara i storstäderna. Ändå vänder sig företagen till storstäderna för att få hjälp.

-Vi behöver bli fler byråer i Växjö, säger Mats bestämt. Konkurrens stimulerar och är nyttigt! Och Växjö blir en attraktiv stad att flytta till, vilket gör att vi får ännu fler kompetenser.

Fungerande internkommunikation allt viktigare för företag
Internkommunikation blir mer och mer viktigt idag, menar Mats. På GoBrave har medarbetarna flexibla arbetstider, så länge ingen kund eller kollega blir lidande. Men att samlas för en gemensam fikastund varje förmiddag rubbar man inte på. –Det är kittet som håller oss samman. Vi träffas och utbyter informell information och har roligt.

För Mats är mod inte bara att våga utmana kunderna utan också när man gör något man är väldigt rädd för.

-Det är inte modigt att hoppa från ”tian” om  man inte är rädd, säger Mats. Men om man tycker det är läskigt att hoppa från ”femman” och vågar utmana sig själv att hoppa från ”tian” – då är man modig!

Det modigaste han själv gjort var att söka hjälp för sin flygrädsla. Med attityden ”jag kan själv” är det tufft att be någon om hjälp, berättar Mats. Flygrädslan hindrade honom från att resa och röra sig som han önskade och till slut bestämde han sig för att våga ta emot hjälp i form av KBT-terapi, för att inte begränsa sig själv för mycket. Idag är flygrädslan borta.

Pensionärslivet kommer att förändras
När vi pratar framtiden är Mats övertygad om att när han är 65 år finns inte ordet pensionär med samma funktion som det gör idag.

-Det kommer fortfarande vara så att vissa människor, som är utslitna i kroppen, måste kunna få stiga av arbetslivet, men många kommer att både vilja och kunna leverera ur ett yrkesperspektiv långt upp i åldern, säger Mats övertygat.  Den gamla seden att vi avtackas när vi fyller 65 kommer att försvinna. Jag har alldeles för mycket lust för att vilja sluta jobba helt,
avslutar Mats.

Fakta
Mats Karlsson
Ålder 53 år
Bor i Växjö
Familj tre barn
Yrke: VD för GoBrave i Växjö
Bästa egenskap: positiv och energisk
Motto:  Att alltid lära mig något

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.