Maries önskedröm blev sann

Marie Johansson har entreprenörskapet I blodet. Med pappa Göte som uppfinnare och entreprenör och fyra av de fem syskonen som också driver eller har drivit eget företag var det helt naturligt för henne att öppna sin butik Marie´s Önskedröm för 33 år sedan.

Redan klockan 10 denna lördagsmorgon innan jul är det fullt med folk i hennes butik så vi passar på och pratar lite mellan alla kunder. En kund, från Växjö,  som väljer mattallrikar säger:

-Min dotter sa att jag skulle åka hit. Åk dit och handla för hon är så bra, så det är därför jag är här säger hon.  Marie lyser upp när hon hör detta.

Hon har alltid älskat att jobba i affär, som barn lekte hon ofta affär, och efter skolan fick hon anställning i Ekströms färgaffär i Växjö.

-Jag trivdes inte så bra i skolan, var rejält skoltrött så möjligheten att få jobba med det jag älskar var så bra. Det är helt enkelt min grej att hjälpa kunder att hitta rätt. När jag arbetade i färgaffär så var det ofta frågan om att kolla på ritningar och gå igenom färg- och tapetval för de som skulle bygga hus, räkna ut  hur mycket som gick åt och ge råd. På den tiden, 70-talet, ville många ha medaljongtapeter. Min egen smak har alltid varit mer jordnära och rustik.

Efter Ekströms jobbade Marie ett tag i en butik i Växjö som sålde inredning, tyger med mera. En gång fick hon följa med på en stor mässa, och det var lärorikt och kul, berättar Marie.

Alvesta lockade, eftersom det är här hon bor och för att hon vill slippa pendla, så 1982 bestämde hon sig för att öppna butik. Affärslokalen var liten och mysig och låg i källarplan.

-Det var inte så lätt att starta eget. Vi hade precis byggt hus och hade lån på det. Jag fick nej från Sparbanken men Föreningsbanken sa ja och det innebar att jag kunde köpa varor och sätta igång.

Marie åkte till Stockholm med sin då treåriga dotter för att kolla på utbudet av leverantörer. Många av de stora leverantörerna hade sina utställningar i Gamla stan. I sin butik har hon de flesta varorna placerade i färgordning så det blir lätt att hitta det man tycker om. Hon sköter själv inköp och redovisning, men har hjälp från en revisor med bland annat momsredovisningen.

-Jag gillar verkligen inte kontorsjobb, det är mötet med kunden som är roligt.

Många kunder som ska köpa gåvor vet inte vad de vill ha, utan ber Marie att hjälpa till med att plocka fram olika förslag, beroende på vem som ska få presenten. Det ingår också att få med sig ett vackert paket och Marie samlar på olika saker för att skapa fina paket.

-Jag sparar på saker som blir över och använder det till dekorationer till exempel, säger hon medan hon dekorerar ett vackert inslaget rött paket med en bit brun wellpapp.

Butikslokalen på Storgatan är hennes tredje, efter källarlokalen hade hon i nio år en lokal vid Järnvägstorget.

-Jag har ett jättebra läge här på Storgatan där jag är nu. Många som kommer med tåg och ska vidare går ofta en runda i byn och flera kommer in till mig och köper med sig något.

Än är det inte dags för Marie att gå i pension. Dottern Frida jobbar också inom butiksnäringen, men Marie vill inte att hon ska ta över Marie´s önskedröm.

-Nej, den dagen jag slutar då vill jag verkligen vara ledig, säger hon och skrattar.