Lyckat fotbollsprojekt i Grimslöv

För ungefär ett år sedan skickade Alvesta kommun ut en inbjudan till bland annat föreningarna i Grimslöv i samband med att det planerades ett boende för ensamkommande flyktingbarn på orten.

-Vi var många föreningar som nappade på inbjudan och de flesta ville vara med och skapa något bra för både orten och nykomlingarna, berättar Charlotte Lindahl, kassör i fotbollsklubben i Grimslöv.

När killarna anlände vid sportlovet var de flesta föreningarna på; GMIF Grimslöv mitt i fågellivet, Skatelövs hembygdförening, Svenska kyrkan, Röda korset, gymnastikföreningen, fotbollsklubben, för att bara nämna några.

-Vi som sysslar med fotboll insåg snabbt att vi kunde locka många. Att det skulle bli lätt för killarna att vara med oss och träna och spela. Tack vare dem fick vi ihop ett helt P00-lag med våra äldsta killar I klubben, vilket vi inte hade fått annars.

 

Föreningen IFK Grimslöv sökte en del bidrag, bland annat från SISU och kommunen, för att kunna få till rejält med ledarinsatser och bra aktiviteter.

 

Alla ska vara med
-Vi fick bidrag till att driva det befintliga laget. Att alla ska få vara med är viktigt, så tänker vi på landsbygden. Man hälsar på alla, vet vem som är vem och vi vill gärna ha med ungdomarna i gemenskapen.

Charlotte berättar att nästan alla killarna som bodde på boendet Ekhagen kom med på träningarna. För dem, som för killarna från orten, gäller samma regler. Tränar man så får man vara med och spela.

 

-Killarna i laget tog emot de nya rakt av. Strax efter de börjat träna med oss var det seriepremiär och de nya var med och spelade. 

Sommar i Grimslöv
Tillsammans med gymnastikföreningen sökte fotbollsklubben bidrag för ett annat projekt, nämligen “Sommar i Grimslöv”. Vid sju olika tillfällen anordnades det öppet hus. Då fick deltagarna prova på det mesta från fotboll, volleyboll, gymnastik och innebandy. Totalt medverkade fler än 60 personer i Sommar i Grimslöv.

-Inom idrott fungerar det mesta bra även om alla inte pratar samma språk, säger Charlotte.

Flyttas
-Tyvärr har vi fått besked om att boendet här i Grimslöv ska stängas och killarna ska flyttas till Alvesta. Vi tycker det är väldigt tråkigt, precis som de gör. Även om det fanns några som var lite avvaktande i början, när det kom så många nykomlingar på en gång till vår lilla ort, så har det fungerat jättebra. 

Charlotte säger att projekten har blivit ett sätt att lära känna alla. Att man har träffats och lärt känna varandra har också inneburit att det inte förekommit något stök i Grimslöv.

 

Inget integrationsprojekt
-Vi vill inte direkt kalla det vi gjort för ett renodlat integrationsprojekt, utan har istället ser vi det som en möjlighet för alla att göra kul saker tillsammans. Alla har haft nytta av projektet och vi bestämde oss från början att vi skulle få det att funka. Och det har det verkligen gjort, vi har inte upplevt några problem.

-Alla föreningarna på orten haft stor vilja men vi med fotbollen har haft störst möjlighet. Vi hade inte tillräckligt många för att kunna ha ett eget P00-lag om inte killarna från Ekhagen varit med. Nu vet vi inte hur det ska gå när grabbarna flyttar.

Bild: Per Lindahl

 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.