Lokal kändis som gärna lyssnar

Endast 30 år, kommunalråd sedan några år, en jordnära person som är diplomatisk och som tycker att kompromisser behövs för att komma vidare.

Thomas Haraldsson föddes nästan in i politiken, säger han. Bland annat var hans farmor engagerad i kommun och landsting så det blev naturligt för honom att vara med i elevrådet både i grundskolan och gymnasiet.

-Vill man inte vara med och påverka, så kan man inte gnälla, så var inställningen i familjen. Många i vår släkt är och har varit politiskt aktiva. För mig blev Centerpartiet ett naturligt val eftersom jag är uppväxt på landet med mjölk- och köttproduktion.
 

Lyssnar in
Kompisarna är inte lika politiskt aktiva som Thomas men det har han aldrig upplevt som något negativt.

-De hejar på och tycker det är roligt att det har gått bra för mig.

-Vid första kontakten kan jag nog uppfattas som tystlåten och lugn, eftersom jag inte är den som slänger mig in i ett rum och livar upp, säger Thomas med ett snett leende.

Han vill känna av stämningen innan han bjuder på sig själv.

-Den som känner mig vet att jag är skojfrisk och gärna skämtar.

Bågskytte
Vad många nog inte vet om Thomas är att han har tävlat i bågskytte på SM-nivå.  Han var aktiv, främst under högstadietiden, i Grimlsövs bågskytteklubb. Varför det blev just den sporten förklarar han med att det är en idrottsgren som fungerade trots  hans medfödda funktionshinder. Thomas föddes med ett ryggmärgsbrock och opererade båda sina fötter i tonåren. Det medförde en tid i rullstol och då blev det att han slutade med bågskyttet.

Formad av hinder
Thomas menar att hans funktionshinder har format honom på många sätt.

-Min envishet, att inte ge upp, kommer förmodligen av att jag fått kämpa lite mer än andra. Att jag brinner för är alla människors lika värde kommer också från detta. Du ska kunna göra det du vill, bo var du vill och ha lika villkor. Oavsett vem du är. Jag avskyr verkligen diskriminering i alla former.

Ingen plan B
Sedan förra valet är Thomas ett av kommunalråden i Alvesta. Detta är vad han helst vill syssla med och säger att han länge velat verka och kunna påverka politiskt.

-Jag har ingen plan B, vad som än händer i nästa val. Jag är här och nu. Skulle man tänkte på en plan B så tror inte jag att man gör ett riktigt bra jobb. Min uppgift är att leverera det Centerpartiet har lovat och jag informerar löpande om vad vi har åstadkommit via sociala medier.

De flesta av Thomas vänner finns inom politiken, och då främst inom det egna partiet.

Hur får du intryck från övriga medborgare?
-Jag rör mig så mycket jag hinner ute i samhället. När jag går och handlar hemma i Vislanda tar det ofta lång tid eftersom jag möter människor som vill prata. På ishockeymatcher likaså. Det är viktigt för mig att vara tillgänglig och jag är noga med att svara på mejl och telefon.

En vän att lita på
Att vara lokal kändis och politiker kan ha sitt pris, genom att man ibland får vakta sin tunga för att inte bli missförstådd eller felciterad. Att kunna lita på sina vänner har blivit mer och mer viktigt ju längre har hållit på med politiken, menar han.

-En vän kan man prata med om allt, och det stannar där. Jag försöker själv att vara en sån vän och tror att jag är bra på det. Det tar dock tid att bli vän med mig eftersom jag är lite avvaktande innan jag känner folk. De flesta av mina vänner har jag känt i många år och så finns min stora släkt som stöttar och peppar mig.

Vill bli minister
helst vara här och nu men på frågan om vad han gör om tio år blir svaret: nationell politik. En ministerpost vore inte fel, och då helst som arbetsmarknads- eller näringsminister.

På det privata planet har han byggt sitt drömhus på landet vid en sjö. Det kanske han gör redan innan tio år har gått, säger han och ler.

Fler behövs inom politikenÄ
Även om politiken tar många timmar i veckan, minst 60 timmar, så önskar Thomas att fler vill engagera sig, eftersom antalet förtroendevalda har minskat.

-Vi som är aktiva inom politiken måste våga fråga folk om de vill vara med och engagera sig. Många människor idag tror att de inte kan påverka samhället, men det är fel. Det är just genom att vara med som man kan påverka. Har du exempelvis barn i skolan och har synpunkter på verksamheten, då är det läge att du engagerar dig och sitter med i utbildningsnämnden där beslut tas. Det är viktigt att det finns en bra blandning av människor inom politiken; unga, äldre, olika utbildningar och yrken och olika etnisk bakgrund, för att spegla medborgarna i samhället på bästa sätt.

Böcker och vatten
På sin fritid är Thomas ofta hemma på gården där han är uppväxt. Sommartid gärna vid Masjön, som ligger mellan Huseby och Växjö, där han sitter och läser i någon kriminalroman av Henning Mankell eller Lars Kepler. En och annan tur till Halmstad och havet kan det också bli.

-Vatten lockar mig.

Fakta:
Namn: Thomas Haraldsson
Bor: I Vislanda
Ålder: 30 år
Yrke: Kommunalråd
Familj: Har en stor familj men söker efter kvinnan i mitt liv.
Fritidsintressen: Utöver politiken så hinner jag inte med så mycket. Men jag kollar mycket på idrott, främst fotboll och ishockey.
Bästa egenskap: Jag är envis men inte tjurig, vilket betyder att jag håller i och gör klart saker. Är man tjurig vill man inte kompromissa, men det tycker jag är viktigt för att kunna komma vidare. Sen är jag ganska lugn som person också.

 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.