Lilla bus - Viktorias egen leksaksbutik!

Efter att ha arbetat många år med ekonomi, både som anställd och egen företagare bestämde sig Viktoria Åkesson Forss att byta bransch och öppna en leksaksbutik i Alvesta.

För åtta år sedan kom tillfället Viktoria hade väntat på. En leksaksbutik i Alvesta blev till salu och efter tuffa förhandlingar blev den hennes. Nu började en hektisk tid med utförsäljning av allt som fanns i lager sedan tidigare i butiken och en rejäl renovering. Viktoria, som är en kreativ person, tog chansen att förverkliga sin egen vision om en traditionell leksaksbutik med ett brett sortiment. Utan bakgrund i branschen har hon, med stöd från sina föräldrar, lärt sig allt man behöver veta och kunna.

-Det är roligare att räkna egna siffror än andras, svarar Viktoria på frågan om varför hon valde att starta en butik.

Butiken Lilla Bus är full av leksaker, inredningsdetaljer och kläder för barn. Två av klädmärkena som säljs är ekologiska, något som många kunder frågar efter, säger Viktoria. Det finns även vissa leksaksmärken som är ekologiska men oftast blir priset på den typen av produkter så högt att få vill köpa dem. –Men det kommer att förändras, tror Viktoria.

Dagens barn väljer leksaker på samma sätt som de gjorde när Viktoria började sälja. Barn som får välja helt själva, väljer ofta rosa och dockor om de är flickor medan pojkar väljer blått och bilar. Det är svårt att få tag i neutrala förpackningar, berättar Viktoria, och har haft många diskussioner med en leverantör i Danmark som nu har ändrat sig.

Viktoria är ingen ”lekmamma” till sina barn, men de är väldigt bra på att leka själva. De får också hänga med henne överallt. Tre hästar, två hundar och flera katter gör att fritidsintressen inte saknas i familjen. För sin egen del bestämde hon sig för att alltid prioritera barnen före arbetet, när hon valde att bli butiksägare. Därför har det alltid funnits anställda som kan ersätta henne då hon går hem för dagen för att umgås med sina barn.

Allt som rör företaget sköter Viktoria själv; inköp, lager, skyltning, redovisning och lönehantering. –Det roligaste med att driva eget är att det är mitt, säger hon och skrattar. Jag gillar verkligen att gå här i butiken och plocka och fixa och förändra. Nackdelen är väl att dygnet bara har 24 timmar. Under tre år var hon ordförande i Alvestas handelsklubb men känner att hon gjort sitt och har därför valt att stiga av för att ge nya krafter möjlighet att driva föreningen vidare.

Sedan förra våren driver hon även en webbutik, med samma sortiment som finns i butiken. Många kunder från Göteborg, Norrland och Gotland beställer varor den vägen. Storsäljaren under hösten var adventskalendrar med 24 små paket fyllda med saker från Lilla Bus. –Då var det verkligen fullt upp med att slå in alla småpaket som skulle levereras, säger Viktoria.

Många kunder uppskattar att komma till butiken där de får personlig service och tips och råd. Den vanligaste frågan är –Vad ska jag välja, barnet har ju allt. Det som alltid går hem är pysselsaker, pussel och spel, berättar Viktoria. Det enda jag inte säljer är moderna vapen, typ automatgevär. Jag har valt att bojkotta det eftersom jag tycker det finns nog med elände i världen utan att barn ska leka med den typen av saker.

Det lyser om Viktoria när hon säger att hon verkligen har hamnat på rätt ställe i livet med sin butik Lilla Bus. 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.