Lena går från politiken till skogen

Handslaget är fast, blicken är stadig och leendet är varmt. Lena Ek har en självklar pondus som kommer från lång erfarenhet och stor kompetens. Utbildad folkrättsjurist med drygt 20 år i politiken, senast som miljöminister. Nu ny styrelseordförande i Södra.

Lena är bra på att få människor med sig och har stor vana av förhandlingar, både nationellt och internationellt. Några av anledningarna till att valberedningen erbjöd henne jobbet, tror hon själv.  Dessutom väl insatt i frågor som rör skogen, van att leda stora organisationer och har en bred kunskap inom såväl ekonomi, finans, juridik, forsknings- och näringspolitik och EU. Kompetenser som kommer att vara till nytta för Södra.

Valet att bli jurist var Lenas, omgivningen ansåg att hon skulle bli läkare, men det var viktigt för henne att själv välja väg.  När familjen Ek flyttade till Gryt i Valdemarsvik kom politiken in i deras liv. Lena, som var ute och utbildade små och stora företag inför EU-omröstningen, blev tillfrågad av den lokala Centerpartikretsen om hon ville stå på deras lista. Det tackade hon ja till, under förutsättning att hennes namn stod längst ner. Folk ville annat och genom personkryss blev Lena kommunalråd under fyra år. Den politiska karriären fortsatte med riksdagen, ordförandeskap i Centerkvinnorna, förhandlare i Bryssel i sju år för att sedan komma tillbaka hem och bli miljöminister.

Efter 21 år inom politiken blev steget till Södra inte så stort som man kan tro, säger Lena själv. Det är viktigt för de 50 000 medlemmarna och deras familjer att det går bra för Södra, precis som det är viktigt att det går bra för Sverige.

-Vi har 3500 mycket kompetenta anställda som har byggt en världsindustri som vi ska driva vidare. Vi har ett stort ansvar, säger Lena.

Inom politiken har det varit många förhandlingar och så blir det även i det nya jobbet. Förhandlingar kräver att man är påläst, att man förstår motparten, att man är innovativ och att man kan lyssna, är Lenas erfarenhet Dessutom måste man kunna sitta länge, vilket hon är bra på.

-Det längsta jag suttit i förhandling var vid en medling i en klimatförhandling och den tog 3,5 dagar i sträck. Vi fick tillgång till sackosäckar där vi kunde halvligga och vila någon timme emellanåt, berättar Lena.

En och annan har genom åren höjt på ögonbrynen när det fått veta att hon har både motorsågskörkort och jägarexamen. I Europa anses det som mycket exotiskt. Där har man inte tillgång till skog på samma sätt som vi i Sverige har. I Portugal är till exempel alla korkekar numrerade och inspekteras med jämna mellanrum av statliga kontrollanter. Att som vi kan, både bruka och återbruka skogen och dessutom med hänsyn till den biologiska mångfalden, är ovanligt.

-Inom Södra har vi 117% energibalans, vilket innebär att vi skapar mer energi än vi gör av med, säger Lena stolt.

Vänskap är betydelsefullt för Lena och hon har många vänner kvar ända sedan tiden hon läste juridik i Lund. Enligt dem har hon inte förändrats som person under åren som gått, utan fortsätter att vara den hon är. Gänget är tajta och obrottsligt lojala, vilket Lena värdesätter.
-Det är viktigt för mig att ha personlig kontakt med människor, det blir de bästa mötena, även om den digitala tekniken sparar tid. En förebild är Karin Söder, tidigare bland annat partiordförande i Centerpartiet, som Lena har diskuterat många frågor med genom åren. Karin är bra på att dela med sig av sin kunskap och värme, säger Lena.

Snåla och intoleranta människor har hon däremot inte något till övers för. En person som Lena däremot gärna hade träffat är Winston Churchill. Hans förmåga att hantera den akuta krisen som uppstod när Storbritannien ensamma kämpade i andra världskriget samtidigt som han klarade att tänka framåt och strategiskt för att skapa FN när Nationernas förbund hade kollapsat, är något som Lena hade velat diskutera med honom.

Det inte alla vet är att Lena har en stor portion humor och gärna hittar på practical jokes för sina vänner, men detta vill hon inte gå in på här. Istället pratar vi om den gången hon satte Sverige på kartan genom att låta ”fel” Margareta Winberg delta i ett möte mellan regeringen och ett antal av de skickligaste klimatförhandlarna och ministrarna som finns.

Misstaget var att inbjudan skulle gått ut till den tidigare jordbruksministern Margareta Winberg men hamnade hos en 67 årig dam med samma namn, som bodde i en förort till Stockholm. När regeringen kallar kommer man, tänkte damen och klädde sig fint och gjorde iordning håret. Misstaget upptäcktes på plats och Lena mötte en förtvivlad assistent som berättade vad som hänt.

-Är hon bjuden så är hon bjuden, självklart ska hon vara med på mötet och middagen, svarade Lena enkelt och gick och tog hand om damen. Som egentligen inte alls var intresserad av miljöfrågor visade det sig.

Vid presentationen av deltagarna sa Lena till de närvarande att ”nu får ni chansen att berätta för en svensk medborgare hur ni tänker”.  Det togs två bilder från mötet, en där ”fel” Margareta var med och en utan. Den förra bilden fick Dagens nyheter tillgång efter att ha blivit tipsade om händelsen två veckor senare. Bilden och historien runt den blev den mest uppmärksammade svenska bilden utomlands det året. Den ”rätta” Margareta Winberg fick ett samtal från Lena dagen efter och hon skrattade gott.

-Jag har suttit med på många såna möten så den middagen var henne väl unt, var hennes enda kommentar.

Första intrycket består, Lena är en vänlig person som har stort mod och pondus.

FAKTARUTA
Namn: Lena Ek
Bor: i Valdemarsvik
Ålder: 57 år
Yrke: jurist
Familj: stor och glad; fyra barn
Fritidsintressen:  att vara ute i skog och mark, läser mycket och spelar piano.
Bästa egenskap: Jag är bred och har en god allmänbildning. Jag är glad och intresserad av människor.
Motto: Life is a learning experience.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.