Krokodiler och klosetter

 

Han har precis lämnat politiken för att satsa på sin hälsa och att skriva en bok. Fortfarande energisk och på gång i tankarna även om han för tillfället måste ta det lite lugnare.

 

Lars Edqvist valde att lämna jobbet som kommunpolitiker i Miljöpartiet för någon månad sen. Efter att ha dragits med hälsoproblem under de senaste åren fick han rådet av sin läkare att trappa ner. Nu har han börjat skriva en bok, för att hålla sig lugn är inte riktigt Lars melodi.

-Boken handlar om tre män, jag blev inspirerad när jag såg filmen Den onde, den gode och den fule för en tid sedan. 

Lars har skrivit några böcker tidigare men då som uppdrag åt andra. En bok handlar om glasriket och en annan om Skånes framtid. Under hela sitt liv har Lars varit en skrivande person och är utbildad journalist. Men från början var det tänkt att han skulle bli ekonom.

-Pappa var direktör på Gustavsberg och jag jobbade där under min ungdom. Jag fick testa många olika arbeten, allt från att montera klosetter till att jobba utomlands för att se över produktionen. Jag tillbringade några somrar i Skottland och i Schweiz. Under hela  två och ett halvt år gick jag på handelshögsskolan innan jag kom på att jag inte alls ville bli ekonom.

 

Krokodiler

Resor har varit en stor del i Lars liv. Han berättar livfullt om när han och hans bröder och då blivande fru Karin tältade i Etiopien.

-Vi hade vårt tält bara 50 meter från en flod där det fanns krokodiler. På natten vaknade vi av glappande käftar och tänkte att nu är krokodilerna över oss. Men det visade sig vara en hund. Min fru Karin påstår att tältet stod längre bort än 50 meter, men när vi kollar på bilder från den tiden ser man att det faktiskt stod närmare, säger Lars och skrattar.


Genom ett stipendie för journalister kom han och Karin att tillbringa en tid i Addis Abbeba. Lars var där under fyra månader under tiden det var inbördeskrig i Etiopien.

-Jag hade kontakt med en missionär som bott i landet i mer än 20 år som berättade för mig var det var säkert att åka. Jag följde hans råd och råkade aldrig ut för något.

 

Många resor

På frågan om han har varit intresserad av att bli krigskorrespondent svarar han tvärt nej.

-Jag är pacifist och har svårt för krig!
 

Han reser ofta och gärna ensam. För några år sen flög han till Kuba där han hyrde en bil och körde runt på egen hand under flera veckor. När Obama valdes till president första gången var Lars där. I höst hoppas han kunna åka till sydstaterna i USA för att vara med om det kommande valet.
 

-Jag har en dröm om att tillfälligt flytta till Berlin. Det är en fantastisk stad med fritänkande människor, och jag har många vänner där. Vi är i Berlin så gott som varje år och våra närmaste grannar på Öland är därifrån.

Familjevänskapen började redan 1928 då Lars svärmor åkte till Tyskland och lärde känna Lars och Karins grannes mamma, tante Margerete.
 

Politiken

När Lars fyllde 60 år blev han morfar för fösta gången. Det var en stor händelse i hans liv, han beskriver sig som en “fanatiskt” morfar och har sina tre barnbarns namn intatuerade på armen.-Jag började fundera på vilken värld vi skulle lämna efter oss till våra barnbarn och kom fram till att jag ville arbeta för en bättre miljö. Steget att gå med i miljöpartiet kändes naturligt, det är inget socialistiskt parti. Genom mitt engagemang har jag också valt att anpassa mig både privat och politiskt för att leva som jag lär. Numera åker jag tåg inom Europa, jag köper mest ekologiskt och jag håller rent generellt igen på min konsumtion.
 

Trivs med att arbeta

Lars har alltid jobbat mycket, som mest 80 timmar i veckan.
 

-Jag har aldrig behövt mycket sömn så när barnen var små åkte jag hem i vanlig tid för att umgås med dem tills de hade gått och lagt sig. Sen kunde jag åka tillbaka till jobbet och arbeta fram till småtimmarna.
 

Han säger att han jobbat så mycket för att han gillar att arbeta.

-Alla jobb jag har haft har jag trivts med. Både när jag monterade klosetter i Gustavbergs fabrik, när jag arbetade på åkrarna i lantbruk på somrarna och som skribent – både som anställd på tidningar, reklambyrå och som egen företagare.
 

Integrationsfrågor

Det är inte bara miljön som är viktig för Lars. Han ägnar mycket tid åt att arbeta med integrationsfrågor och har många vänner från andra länder.
 

-Genom allt mitt resande har jag träffat så många människor. Alla har varit vänliga mot mig och jag tänker att det är samma vänliga människor som nu kommer till Sverige som flyktingar.
 

Han säger sig inte ha mött så många negativa personer i sin roll som politiker. Tvärtom så är det flera som han diskuterat med på stan som tackat för att han tagit sig tid att prata med dem, trots att de har olika åsikter.
 

Högt tempo

Sin nyfikenhet och reslust tror han kommer från hans farfar som var konstnär och cyklade runt i södra Sverige i jakten på motiv.  Förutom att resa så läser Lars mycket, minst 60 böcker per år. Han kan citera första meningen ur mängder av böcker och säger att man lär känna andra människor och ser en annan verklighet när man läser.
 

-Måttlighet har aldrig varit min grej, utom när det gäller droger som jag inte alls nyttjar. Jag kör för fort och jag får mina kickar av arbete och högt tempo, säger han och ser nöjd ut.
 

93-år och drömmen om Paris

Trots sitt höga tempo tog han sig tid att ta med sin, då 93-åriga mamma på en tur till Paris förra våren.
 

-Hon hade aldrig varit där och hade en dröm om att komma dit. Jag och Karin lastade mamma och rullstolen i bilen och drog iväg. Senare det året blev hon sjuk och jag fick dåligt samvete för att vi varit ute på en sån lång resa med henne men läkarens kommentar var:

 

-Om det hade fungerat så hade jag sagt: Åk igen!

 

Fakta:

Namn: Lars Edqvist
Bor: i Växjö
Ålder 68 år
Familj. Fru, tre barn och tre barnbarn.

Yrke: pensionär. Skribent.
Fritidsintressen: att resa eller jobba i trädgården på Öland.
Bästa egenskap: Energisk. Får mycket gjort snabbt.

Motto: “Better to burn out than fade away”. Burit med mig detta sedan jag lyssnade på Neil Young för första gången. 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.