Kjell Lönnå kommer till Alvesta

Den 3 juli kommer Kjell Lönnå till Hjortsberga kyrka för en konsert med Sundsvalls kammarkör.

 

-Vi är inte så ofta i Småland eftersom avstånden är så långa och resorna oftast går med buss. Vi har tidigare varit i glasriket och i Mönsterås och gett konserter. Det är roligt att vi kan ta oss ner från Sundsvall till vackra Småland nu i sommar.

 

Anledningen till besöket stavas Linda Pettersson, välkänd sångerska som bor i trakten men som är bördig från Sundsvall. Hennes föräldrar sjunger i Kjell Lönnås kör och de kom med förslaget att kören skulle ge en konsert i Hjortsberga.  Kjell och övriga i kören tyckte det lät som en rolig idé och nu blir det en turné. Först åker de till Söderköping, därefter till Hjortsberga och avslutar med Mönsterås. 

”O store Gud”

Varför det just blir Mönsterås är för att den kände låtskrivaren Carl Boberg föddes där. Han har skrivit den världsberömda sången ”O Store Gud” och  står staty i Mönsterås.

-De har ett sällskap där som heter ”O Store Gud–sällskapet” som anordnar en konsert varje år. I år är det vi som är där och sjunger. Vi var där för cirka 15 år sedan också och sjöng.

 

Det är 50 år sedan Kjell startade Sundsvalls kammarkör, som består av 45 medlemmar. Ännu finns några kvar som varit med ända sedan början. Det är den kör som turnerar mest av alla i Sverige, och ger ungefär 40 konserter om året, berättar Kjell. Utöver kammarkören leder Kjell kören Confetti, som är en damkör och KFUM-kören som är en manskör.

 

-Att sjunga i kör är en av Sveriges största folkrörelser och det sjungs mycket i många städer, inte bara i Sundsvall. Vi har blivit lite mer kända än många genom ett tv-program vi medverkade i under 20 år.

 

TV-kändisar

Det började med att att Kjell var radioproducent för en allsångskonsert i radio. Den blev så populär att tv ville göra något också. 1979 var de med för första gången och sen blev det 20 år med allsång och gäster. Kjell fick bland annat pris som Årets tv-personlighet och Hylandspriset. Skillnaden mellan dagens Allsång på Skansen och Kjells program var att kören fick mer plats, var mer engagerade i allsången och hjälpte publiken och att det bara var en känd solist i varje program.

 

I höst fyller denne energiske man 80 år och det ska firas med en körfestival i Sundsvall som fått det fyndiga namnet Sångsvall. I 62 år har han hållt på med körsång.

 

-Det är mitt livselexir, jag får energi från kören och hoppas att jag ger dem och publiken energi tillbaka. En kör är en harmoni både socialt och musikaliskt. När något viktigt sker i en människas liv så finns musiken och sången där. Dop, bröllop, student, begravning.

 

Kärlek vid första ögonkastet

Kjells fru Ulrika är med och sjunger i Sundsvalls kammarkör.

 

-När jag var ung åkte jag omkring med gitarren på magen, sjöng bland annat visor tillsammans med Cornelius.  En kväll var det visafton i Bromma, Ulrika satt i publiken. Jag såg henne med en gång och tänkte att hon ska bli min fru. Efter mitt uppträdande gick jag fram till henne och pratade. När jag kom hem skrev jag ett långt brev men fick inget svar på över tre månader. Så en dag fick jag ett julkort och då gick jag direkt ut till bilen och körde för att träffa henne . Sen den dagen har det varit vi två, säger Kjell och skrattar. 

Deras dotter är också med i kören. Sonen sjunger bra, men han har valt att ägna sin karriär åt att vara fotograf, berättar Kjell

 

Vad får vi höra i Hjortsberga den 3 juli? 

-          Det blir ett väldigt varierat program med rak och seriös körsång men också uppsluppna sånger av exempelvis Taube  och Ramel. En ren sångfest. Vi har många solister i kören så vi kan variera.

 

Konsertens överskott går till Läkarmissionen.

 

Fotograf: Kristoffer Lönnå

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.