Kan själv. Det är Skillnadens trädgård!


 

Sara Bäckmo växte upp på en ö, Styrsö, i Göteborgs skärgård. Kanske är det därför hennes motto ända sedan hon var liten har varit ”jag kan själv”. För att kunna allt själv måste man våga ställa frågor till de som kan, säger Sara. Det är på så sätt jag lär mig.

Som barn drömde Sara om att bo i en fyr på en liten ö och jobba som uppfinnare. Tanken var att ön skulle vara hennes egen och där skulle hon odla sin mat för att vara självförsörjande.  Det blev ett rött hus i djupaste Småland istället för en fyr. Men odlar för eget bruk, det gör hon.

På frågan hur det kom det sig att Sara valde mediabanan istället för fyren svarar hon:

Ville bli sjökapten

-Jag valde inte, det var media som valde mig. När jag blev lite äldre och hade släppt det där med att bo på en egen ö bestämde jag mig för att bli sjökapten i flottan och köra stora båtar. I väntan på att få göra militärtjänsten som var vägen till mitt mål, valde jag att gå en gymnasieutbildning. Det råkade bli medieprogrammet, och väl där var det andra som upptäckte att jag hade talang för radio. 

Redan som 16-åring började Sara jobba med radio, bland annat som programledare, och ägnade all sin fritid åt detta. När gymnasiet var avklarat kom erbjudandet att flytta till Värmland och starta en radiokanal. Det var en lärorik tid, många misstag men också många framgångar. Trots det ville Sara tillbaka till Göteborg.

-Jag såg mig själv som en storstadstjej.

Barnkanalen i SVT
Efter ett tag vill Sara vidare och valde att flytta till Växjö för att arbeta på Sveriges Radi och jobbade en tid med Barnkanalen i SVT i Växjö. År  2004 åkte Sara för att hälsa på en tjej hon lärt känna via jobbet och som bodde i Bökebacken. När de gick genom byn såg Sara sina drömmars hus.

-Jag ska ha det huset, tänkte Sara, och när hon kom hem satte hon upp en lapp på kylskåpet där det stod att huset skulle bli hennes. Fyra månader senare var drömmen sann. Till att börja med bodde hon ensam och ägnade mycket tid åt att renovera huset. Så småningom utökades familjen med man och tre barn

Projekt och mål
Köksträdgården kom till när det blev för jobbigt att renovera huset och samtidigt ha småbarn.  
-Jag behövde ett projekt och bestämde mig för att vi inom tre år skulle bli självförsörjande på grönsaker genom en organisk odling. Det är viktigt för mig att sätta upp mål, säger Sara och skrattar. Utmaningar behöver jag för att hitta mitt fokus och genom målen kan jag nå dit jag vill.
 
Från att inte haft mer kunskaper än balkongodling har Sara lyckats väldigt bra med sitt projekt ”Skillnadens trädgård”. 

-Skillnadens kommer från ett klädmärke jag hade tidigare för kläder jag designade och sydde. Det hette Skillnaden af Sara. Huset fick heta Skillnaden och sedan blev det Skillnadens Trädgård, berättar Sara.

Nytt arbete
Genom sin bakgrund som journalist vet Sara hur hon ska få fram information som behövs för att lära sig olika saker. Det har gått så bra att hon, för några månader sedan, lämnade sitt jobb på radion för att istället försörja sig på att blogga och skriva artiklar om sin köksträdgård.  I bloggen finns också gott om recept,  matintresset kommer hemifrån. 

-Jag är uppvuxen på husmanskost.  Bra råvaror som tillagats med tid och mycket kärlek. Själv älskar jag kål av alla slag, både att äta och att odla. Det är en krävande grönsakssort och det passar mig som gillar utmaningar.

Sin inspiration hämtar Sara bland annat på internet. Som småbarnsmamma finns inte tid att åka runt och kolla på andras trädgårdar, så nätet blir en guldgruva för information och inspiration, berättar Sara.

Slagit ner bopålarna
Familjen trivs utmärkt på landsbygden och Sara har kommit fram till att hon inte är någon storstadstjej, i alla fall inte nu. 

-Staden är inte bortvald, men vår familj har valt att leva på just den här platsen. Det finns helt enkelt mer livsutrymme på landet. Mer tid att vårda sig själv – både själsligt och kroppsligt - och det man vill ägna sig åt. Det är en tillåtande miljö för barnen att växa upp i, säger Sara. Och här ser man stjärnorna som lyser på himlen. Här ska vi bo till vi blir gamla, det är här vi slagit ner våra bopålar.

Framtiden är ljus. Sara är en person som ser möjligheter och ser till att göra det hon vill. 

-Jag går inte i någon fålla utan väljer själv mitt spår, konstaterar hon. Jag har gått från pratande till skrivande och det är spännande. Nästa år kommer min bok, avslutar Sara.

Faktaruta:

Namn: Sara Bäckmo.
Bor: På Skillnaden i Bökebacken söder om Växjö.
Familj: Maken Philip, psykoterapeut, Otto, 5 år, Viggo, 4 år och Alba, 2 år samt fyra katter.
Ålder: 36 år
Yrke: Journalist. Bloggare.
Fritidsintressen: Odlar, Skillnadens Trädgård, en 400 kvm stor köksträdgård.
Bästa egenskap: Väldigt envis och målmedveten
Motto: Jag kan själv.

  

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.