John Martin - en hemkär entertainer

John Martin Bengtsson har precis släppt en skiva och ville fira det lite extra en kväll med familjen. –Ja det är väl kul att du har släppt din skiva, sa barnen, men nu måste vi iväg på annat, berättar John Martin och skrattar gott.  Det är bra att jag har familjen omkring mig som håller mig på jorden.


Han utstrålar ödmjukhet och värme. Säger att han har en speciell humor och att han har lätt både till skratt och till tårar. John Martin kallade sig enbart för Martin till han var i 16-årsåldern men bestämde sig för att använda båda namnen när han började jobba som artist. John kommer från morfar som var varietéartist i Torekov.

Egentligen kom sången in ganska sent i John Martins liv, och tanken var först att han skulle söka en utbildning på elorgel, eftersom han tyckte musik verkade kul. Det visade sig att det inte fanns någon lärare för den utbildningen så istället sökte han till sånglinjen. Intagningsproven gick bra men John Martin kände sig inte bekväm med att läsa musikteori och annat så efter ett tag bestämde han sig för att hoppa av skolan.

Då hörde rektorn av sig och ville ha ett samtal.

-Du får inte sluta, dig vill vi ha kvar, sa hon och så blev det.

Genombrottet

Direkt efter skolan, bara 19 år gammal, fick han huvudrollen som Joseph i musikalen med samma namn. Flytten gick från Skåne till Växjö och där mötte han Ylva, som nu är hans fru, och blev kvar. Det är hans livs viktigaste beslut, säger han, eftersom hans liv förmodligen sett helt annorlunda ut privat om han inte tagit rollen.

-Min familj är mitt största stöd och jag respekterar verkligen de som hjälpt mig i livet, både min egen familj och min ”föräldrafamilj”.

Efter Joseph följde flera musikalroller och under några år turnerade John Martin med ett par olika dansband.

-Det var lärorikt och slitsamt. Jag längtade hem till familjen, det blev många resor utan dem. Dessutom kände jag att den musikgenren inte är den som passar mig bäst, så jag valde att kliva av och istället ta ett ”vanligt” jobb i Växjö.

Det dröjde dock inte så länge innan det var dags att satsa på musiken igen. Nu blev det en roll i Stockholm, senare Strömbergshyttan under många år och därefter två år i Köpenhamn där han dessutom lärde sig prata danska.

-Det var otroligt bra år, jag ångrar inte att jag satsade eftersom jag inte skulle varit där jag är idag utan det, men jag kände att jag var iväg hemifrån alltför mycket. Barnen växte och jag missade så mycket av vårt vardagsliv. Jag är verkligen hemmakär.

 

Grafisk design

John Martin valde satsa på två olika karriärer, en som sångare och en som grafisk designer.  Tillsammans med gruppen Eclipse har han turnerat en hel del, mest i Norge. Som anställd hos Musica Vitae får han möjligheten att jobba med kommunikation och marknadsföring. De båda jobben passar honom bra. Dessutom gör han sitt eget marknadsföringsmaterial.

-Det känns skönt att ha en fast bas att utgå från.

Nästa höst väntar drömrollen i Fantomen på Operan. John Martin har en egen roll men är också förste ersättare för huvudrollsinnehavaren Peter Jöback. Premiären blir i september 2016 och repetitionerna börjar till sommaren.

-Det är ju inte så att jag önskar att Peter ska bli sjuk, men nog vore det fantastiskt att få göra den rollen om så bara en enda gång. Det känns väldigt bra att ha blivit utvald av det internationella teamet som tar ut sångare och skådespelare till Fantomenföreställningar i hela världen. Tänk att lilla jag har fått chansen, säger John Martin med ett stort leende.

Hylla sina hjältar

-Min nya skiva innehåller material som jag längtat efter att få sjunga. Det är låtar som flera stora artister har gjort tidigare, och jag har valt att göra min version som en hyllning till dessa mina stora hjältar. Det är lätt att man jämförs om man vågar sig på att exempelvis sjunga en Körberg-låt, men då är det viktigt att göra sin egen version och göra den bra.

John Martin berättar att han har haft förmånen att få jobba med sin favorit Tommy Körberg i föreställningen Guys and Dolls i Malmö.

-Tommy är en trevlig kille!

Begravningar

Det händer ganska ofta att John Martin sjunger på begravningar. Det har fått honom att börja reflektera över livet och har fått honom att mogna säger han.

-Vi är väldigt oviktiga i det stora hela, i det stora ”alltet”, men vansinnigt viktiga för de som finns runt om oss. Tyvärr ser man ganska många som tar sig själv på för stort allvar, och som då blir egoistiska.

Han har inga vänner kvar från sin tid i Skåne men har efter flytten till Växjö fått ett brett kontaktnät och nya vänner.

-Jag är för dålig på att höra av mig till mina vänner, många tror nog att jag är mer upptagen än jag är, säger han bekymrat.

Framtiden
-Jag är väldigt nöjd med där jag är idag. Jag trivs med att vara ”hjälte-sångare” och entertainer och är bra på att vara bred i min repertoar. Vem vet om det dyker upp något erbjudande som känns lockande efter Fantomen på operan, men händer det så händer det. Det är inget jag går och funderar på.

John Martin lyssnar inte så mycket på musik, utom inför ett projekt, men han skriver texter och översätter från engelska.

-Jag vill hitta samma mening och förmedla samma sak som i originaltexten. När vi gjorde musikalen Copacabana i Växjö var det jag som översatte texterna. Det var väldigt roligt.

Julhelgen blir en tid för återhämtning och att umgås med familjen. Släkten samlas och det blir en traditionell jul med lutfisk, julbord, julklappar och Kalle Anka.

Fakta
Namn: John Martin Bengtsson
Bor: Hovshaga I Växjö
Åler 41 år
Familj: frun Ylva, barnen Nina Noah och Ella
Fritidsintressen: har min hobby som arbete men gillar också att påta i trädgården och att hålla på med grafisk design
Bästa egenskap: snäll
Motto: Lev här och nu, fast egentligen är det inget motto utan mer hur jag ser på livet

Fotograf: Robin Fritzon

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.