Inspireras av människor som tror och vågar

 Christina är ett välkänt namn i Växjö. Hon har bland annat varit verksam inom Teater      respekt, har skrivit boken Konsten att överleva en tonåring och är producent för  Smålandsoperan. Hon är också projektledare för ett projekt som handlar om att få personer  som beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige att bosätta sig på orter som behöver  fler invånare och där bostäder finns. Listan över vad hon gör blir lång, så första frågan blir  helt naturligtvar hittar du din drivkraft?

 –Den finns i mig och har alltid funnits, jag vet inte varifrån den kommer, är nog född sån, svarar    Christina snabbt och skrattar. Skrattet och den busiga glimten i ögonen finns där under hela  samtalet. –Jag vill ständigt lära mig nya saker, behöver utmaningar och problem att lösa för att må  bra. Det är otroligt intressant att ha med människor att göra, alla är vi olika och jag tycker det är  spännande att förstå hur människor blir de personerna de är.
Ingen är bättre än någon annan, reflekterar hon, men vi är olika.

–Min styrka som chef är att jag är bra på att prata med människor som är ”på tvären”. Det finns oftast en anledning till att de är motsträviga, inte sällan för att ingen lyssnat på dem tidigare.

Christina flyttade ofta som barn eftersom hennes pappa ville göra karriär och
därmed bytte arbete ganska ofta. Han gjorde en riktig klassresa från att ha varit en fattig arbetarpojke till att bli ingenjör. De ständiga flyttarna gjorde inte Christina otrygg, tvärtom. Hon lärde sig tidigt att trygghet har man inom sig, oavsett var man bor.

Den gemensamma nämnaren i det mesta hon sysslar med är människor och kreativitet. Christina har alltid spelat teater, dansat och sjungit. Under en period höll hon på med gatuteater i Göteborg och i somras i Smålandsoperans Trollflöjten, både i kören och som producent.

De många flyttarna i Christinas uppväxt har inte bara skapat trygghet hos henne utan också ett stort nätverk. –Jag har svårt att släppa människor. Min första allra bästa vän som jag fick när jag var sex år och bodde i Lysekil har jag fortfarande kvar fast hon numera bor i Norge och jag här i Växjö.

Sin inspiration hämtar hon från människor som tror på saker och vågar stå för det och som exempel nämner hon Dag Hammarskjöld, Selma Lagerlöf, Charlie Chaplin och Nelson Mandela.

-Det är resan som är det viktigaste för mig, säger Christina, inte att bygga monument. Jag får vara med om så mycket och jag är för det mesta väldigt nöjd med livet.

Under tre år pausade Christina från sin anställning hos Arbetsförmedlingen för att istället realisera en av sina idéer, nämligen Teater respekt. Det startade som ett arvsfondsprojekt tillsammans med FC Växjö och numera drivs det som en ideell förening.

–Teater och idrott har många likheter, menar Christina, men i teatern blir det mer koncentrerat. Man måste samarbeta med en gång, det gäller att få fram det bästa hos alla och föreställningen ska bli klar i tid. Deltagarna i teatern är ofta människor som på olika sätt tappat tron på sig själva. Att få umgås, spela teater tillsammans och att få applåder och beröm är ingen van vid sedan tidigare.

Avkoppling är alltid förknippat med någon form av sysselsättning när det gäller Christina; gå ut med hunden, laga och äta mat, läsa, skriva eller lyssna på musik. För tillfället är Cavalleria Rusticana det enda hon lyssnar på, en opera skriven av Mascagni som kommer att spelas i Konserthuset i Växjö under våren. Det är en annorlunda opera eftersom den bara har en akt. Christina sjunger i kören, det är därför hon lyssnar på den musiken nu, och är också producent. Väldigt många har säkert hört en del av operan redan eftersom ledmotivet ur Gudfadern  är hämtad därifrån.

-Jag kollar sällan på tv, jag är inte så bra på att städa och stryka, men det gör att jag får tid till annat.

Framtidsdrömmen, som inte bara är en dröm,  utan ska förverkligas – det är hon övertygad om -  är att få jobb som intendent för Axel Munthes vackra Villa San Michele på Capri. –Det blir perfekt som ett sista jobb innan pensionen och då ingår ju tjänstebostad också, säger Christina och skrattar. 
 
FAKTARUTA
Ålder: 54  år.
Bor: i Växjö.
Familj:  ja en stor: en man, fem egna barn, en hund, två katter, ett barnbarn och ett till på väg, två bonusbarn och barnbarn i Spanien. 
Yrke:  projektledare, sektionschef och producent 
Bästa egenskap: Jag är uthållig. 
Motto:  Det ska vara kul!

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.