Inget vanligt gatukök

Hos Carola Jutebergs restaurang Route 126 i Alvesta serveras nästan bara hemlagad mat. -Vi lagar det mesta från grunden eftersom jag tror att folk faktiskt vill ha hemlagad mat, säger Carola.

Nu är det drygt sex år sedan Carola Juteberg bestämde sig för att starta eget. Hon och hennes man hade pratat om att dra igång ett företag och eftersom Carola jobbat i serviceyrken tidigare och gillar att laga mat så föll valet på att starta en restaurang i utkanten samhället utmed väg 126 som går mellan Alvesta och Moheda.

-Vi tyckte läget var bra och till att börja med hade vi restaurangen i en matvagn. Efter en tid när vi märkte att det fungerade bra så valde vi att bygga ut.
 

Stamkunder

-Vi har många trevliga stamkunder som kommer hit och äter lunch eller hämtar med sig i en låda.

Namnet Route 126 kom Carola och hennes man på när de satt och surfade på nätet för att hitta inspiration. De gillar båda den amerikanska stilen på mat, exempelvis cole slowsallad till hamburgarna, så de utgick från den berömda Route 66 i företagsnamnet.

-Det är mycket arbete med att driva en restuaurang och det är svårare att ta ledigt än när jag var anställd.

Mat lagas från grunden
All mat lagas från grunden och Carola använder väldigt lite halvfabrikat. Potatisen som används köps lokalt från en bonde i Benestad.

-När jag hade dragit igång verksamheten var det svåraste att veta hur mycket mat man skulle laga till. Den tog slut för fort, säger Carola och skrattar.

Menyn är rullande och på tisdagar serveras alltid fläsk i någon form och på onsdagar fisk. Det finns alltid två rätter att välja mellan.

Kroppkakor ingen succé
Recepten kommer från Carolas egen samling.

-Jag brukar även fråga vänner efter receptet om de bjuder mig på något gott, så lägger jag till det i menyn. En del floppar har vi förstås haft. En gång gjorde jag kroppkakor. Massor med arbete men väldigt få som ville äta det, så det slopade jag direkt, säger Carola leende.

Hon har två anställda som bland annat  jobbar när det är som mest att göra mellan klockan 11 och 14. Då är det fullt både inne i restaurangen och utanför kioskluckan.

-Vi har väldigt många som kommer till luckan och hämtar mat, det blir nästan som en drive in, även om de måste stiga ur för att betala. Det är kul att se att så många kunder återvänder till oss.