Hundträff i Kronoobergshed

Coton de Tuléar club startade 1994 och är en rasklubb för hundrasen Coton de Tuléar. I Småland är det Agneta Josefsson och Marita Strandqvist som är klubbens ombud och som anordnade årets hundträff på Kronobergshed.

Marita skaffade sin första Coton de Tuléar för fyra år sedan. Familjen hade aldrig tidigare haft hund och valde den här rasen för att den är frisk och glad och lätt anpassar sig till familjen. Innan de bestämde sig för att köpa en hund besökte de Agneta som föder upp hundar i sin kennel, Cottelyckans kennel.

-Vi fastnade direkt, och har aldrig ångrat oss, säger Marita.

Cottelyckans kennel har sju hundar och har fött upp fem kullar, den sjätte är på gång. Hit kan man åka om man vill ta reda på mer om rasen innan man köper en hund, berättar Agneta.

-Jag är allergisk mot hundar men den här rasen fungerar bra. Troligen för att den inte har någon underhull som allergener kan fastna i. Dessutom badar jag mina hundar minst var fjortonde dag, säger Agneta.

Sara Rosengren finns på plats under dagen för att träna hundarna som är på plats. Hon är utbildad instruktör i agility och freestyle, två tävlingsgrenar för hundar. 

-Coton de Tuléar är en mycket klok och lättlärd hund, kanske till och med för klok eftersom den kan vara envis ibland, säger Sanna.

Klubben har fått hjälp av Textilgruppen i Växjö, (personer med lindrig eller måttlig utvecklingsstörning ), att ta fram väskor med hundmotiv på som de säljer.
 

Det vimlar av små lurviga vita hundar och en och annan svart. Klubben har bjudit in alla bichon-hundar till träffen men de flesta som är där är av rasen Coton de Tuléar. De är fulla av liv och bus, och springer glatt omkring ute på den stora gräsplanen.

-Det är en frisk och glad hund som vi trivs med, säger Agneta.

Fakta om rasen: 

Rasen introducerades i Frankrike långt före sitt officiella erkännande 1970. Den är en liten sällskapshund, ursprungligen från Madagaskar, som snabbt fått en plats i första raden bland sällskapshundar i hela världen.  Den är främst avsedd för sällskap, agility och lydnad. Rasen är glad, stabil, lättlärd och mycket sällskaplig mot människor och andra hundar.

Temperament är ett av rasens huvudsakliga kännetecken. Mankhöjd för hanar är 26-28 cm och tikar 23-25 cm. Vikt för hanar är 4-6 kg och tikar 3,5-5 kg. Den är en liten sällskapshund med lång, lätt vågig, vit päls av bomullsaktig kvalitet. Oftast vit, men kan förekomma med färgfläckar.

En mycket trevlig familjehund. Källa: www.skk.se

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.