Hon kommer med ljus i sin krona

Men innan Alvesta Lucia och hennes tärnor kan bege sig ut på sitt Luciatåg så finns det massor att göra och många som är involverade för att det ska bli så bra som möjligt.

Inger Lundqvist är en av de båda "Luciamammorna" som hjälper till med allt det praktiska.

-Jag var själv med i det första Luciatåget i Alvesta som anordnades 1957. Inte som Lucia utan som tärna. På den tiden var det SGU som höll i arrangemanget. Nu är jag inne på mitt femte år som ”mamma”, berättar Inger.

Den andra Luciamamman heter Ingrid Wirstedt och även hon har varit med i fem år.

-Jag är den som sköter alla bokningar och håller i planeringen. I år ska vi ut på cirka 15 ställen och lussa. De som får besöka är bland annat Högåsen, Bryggaren, ICA, kommunhuset, vårdcentralen och PRO. Intäkterna vi får för våra framträdanden går en liten del till luciaklänningar, de slits efterhand. Den stora delen av pengarna delas mellan Svenska kyrkan Alvesta församling och Lions i Alvesta som fördelar ut till behövande projekt.

Det är många praktiska saker som ska ordnas. Alla luciaklänningar ska passa årets deltagare och det är Inger som syr, lägger upp och lägger ner fållar, tvättar och stryker. Lingonkransar ska beställas, det är Pia i Blomsterbo i Hjortsberga som brukar göra dessa berättar Ingrid.

-Vi ser efter flickorna så att de mår bra. Det har hänt att någon har svimmat av spänning eller värme så vi försöker alltid se till att de äter och dricker ordentlig inför ett framträdande, säger Ingrid.

Övningen pågår för fullt. Mia Claesson, till vardags kantor i Alvesta församling, håller i det musikaliska framträdandet. I år är luciatåget förstärkt med några extra sångare för att få lyfta sångerna ännu mer.

-Ni är duktiga, ropar hon till tjejerna när luciasången klingat ut.

Det är inte bara sånger som ska övas in, det gäller att träna på hur man ska gå och stå. Årets Lucia, Mikaela Lindahl, står längst fram på scenen med handflatorna ihop, precis som en Lucia ska se ut. Det fnissas och tisslas lite bland tjejerna, en viss nervositet verkar råda i den lite ovana situationen men de kommer att vara redo för uppgiften när det är dags för det första framträdandet redan den 8 december och vid ett högtidligt luciafirande på Luciadagen kröner Annesophie Färdig Alvesta Lucia 2015.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.