Helena drivs av att utveckla andra

Helena Collin kallades från början Anna. I skolan var de elva Annor och hon bestämde sig då för att byta till sitt andra namn Helena. Det var mormor som hade bestämt att hon skulle heta Anna. Helena är en lång kvinna med en otrolig utstrålning, det lyser om henne av glädje och engagemang.

-Redan i mellanstadiet var jag längre än de flesta. Mina föräldrar sa alltid till mig att jag skulle sträcka på mig. Skäms inte för din längd utan gå rak och våga ta plats. Det var den bästa coachningen jag kunde få från dem. Det finns många fördelar med att vara lång, inte minst i arbetet, man får uppmärksamhet på ett helt annat sätt. Speciellt när man som jag också har höga klackar, säger hon och skrattar sitt smittande skratt.

Studerade utomlands
Glädjen är nog det mest påtagliga när man möter Helena. Hela hon utstrålar värme och glädje.

-Den viktigaste personen i ditt liv är du själv. Mår du bra så mår omgivningen bra. Jag vill prestera en massa och därför väljer jag att stänga av ibland, både mobil och e-post. Positiv stress utsätter jag mig gärna för men om det blir negativ stress presterar jag sämre och det är viktigt att ha kunna roligt på jobbet.

Helena är från Norrtälje, utbildad både som guide och hovmästare. När hon var 16 år tjatade hon sig till en plats på en skola i München, där åldersgränsen egentligen var 18 år.

-Det är ett utomordentligt bra sätt att mogna och utvecklas, att ensam åka utomlands för att bo och plugga.

Växjö, tråkigaste platsen
När hon kom hem läste hon på heltid, arbetade heltid och festade på heltid, men insåg att det inte skulle hålla i längden.  Så hon satte sig ner med kartan och funderade på vilken plats som verkade tråkigast, för där skulle hon bara kunna ägna sig åt studier och jobb, var tanken. Valet föll på dåvarande högskolan i Växjö och en programmet Internationell administration.

Bostad ordnade sig, det blev en trea på campus. Hon upptäckte ganska omgående att det fanns datorer med internet på biblioteket, vilket inte ens Uppsala universitet hade på den tiden. Helena älskar teknik och allt nytt, så Växjö var inte så trist som hon först hade trott.

-Inte långt efter jag kommit till Växjö spred det sig att jag var hovmästare och mitt första uppdrag var att fixa ett bröllop när den ordinarie hovmästaren var sjuk. Sen jobbade jag en hel del på Bergdala glasbruk samtidigt som jag pluggade.

Helena skaffade sig ett stort nätverk och fick smeknamnet “Hegel” efter en tysk filosof som kan allt. Efter en tid fick hon uppdraget som Allkårsgeneral och på det följde att på heltid projektleda Studentstad 2001. Att jobba mycket är ett signum för Helena och effektivitet är viktigare än att vara “duktig flicka”.

Nätverk och utveckling
Den största delen av sitt yrkesverksamma liv har hon tillbringat med arbeten kopplade till Linnéuniversitetet. Under en period arbetade hon på Interactive Institute-  ett nationellt IT-forskningsinstitut.

-Nu har jag drömjobbet, att få hjälpa “tidiga” företag att utvecklas. Inom Företagsfabriken har vi företag från hela länet. De ska ha visionen att växa internationellt och ekonomiskt under två och halvt år med oss. Är de från Växjö så sitter de här i vårt kontor.  Efter sex månader kollar vi upp hur deras utveckling ser ut. Uppfyller de villkoren då, så får de vara kvar. Vi hjälper dem med affärsutveckling, juridik med mera.

Att hjälpa andra går som en röd tråd i Helenas liv. Genom sitt engagemang i Rotary är hon ansvarig för Starthjälpen som de fyra klubbarna i Växjö gemensamt driver. Dit kan de som fått uppehållstillstånd i Sverige komma för att få de nödvändigaste sakerna för att klara sig, inklusive möbler.

-Det finns ett stort behov, inte minst av sängar. Hittills har vi kunna hjälpa drygt femtio familjer och det finns ett bra engagemang från allmänheten att hjälpa till. Själv drivs jag av att hjälpa andra människor vidare.

Vigsel i hemlighet
Helena är mentor till många yngre kvinnor och gillar när de har “skinn på näsan”. Kristina Alsér, vår landshövding, är en god förebild för Helena.

-Hon är så bra! Hon gillar utveckling och vågar förändra. Dessutom hjälpte hon mig och min man att genomföra vår vigsel som vi ville hålla hemlig, säger Helena och skrattar. Vi fick vara inne på residensets gård, och Kristina såg till att inga andra än vi och våra vittnen och hon själv, som också var vår vigselförrättare, fick tillträde till gården. Det blev en jättefin cermoni som passade oss bra.

Helena gillar sällskap och tycker om att ställa upp för människor runt om henne.

-Det är lika viktigt att välja bort som att hitta nya vänner. Jag tycker om intellektuella människor som är öppna och som man kan prata med. De ska våga säga vad de tycker, feedback är bra för att hjälpa andra. Jag är inte konflikträdd men jag är inte heller konfliktsökande.

Helena är ingen förvaltare utan drivs av utveckling. Efter sex år som VD är hon ännu inte mätt.

-Det blir en stor utmaning för mig att hitta ett minst lika inspirerande jobb som detta, när jag är klar här.

Faktaruta:
Namn: Helena Collin
Bor: på Öster i Växjö
Ålder: 41 år
Yrke: Vd för Företagsfabriken (företagsinkubatorn)
Familj: Gift med Björn och har hund
Fritidsintressen: gillar att segla och att äta och dricka gott.
Bästa egenskap: driven
Motto: “Fake it until you make it”. Om man vill något ska man sätta sig in I att man redan är där. Jag tänker mycket i bilder.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.