Hårmagazinet 25 år!

Jennie och en barndomsvän till henne, som också är frisör, bestämde sig för att starta en friseralong i Jennies farmors källare. Äpplet föll inte långt från päronträdet för farmor var också frisör. Nu driver vännen en salong i Växjö medan Jennie har en ny kompanjon i Alvesta.

-Att vara frisör är världens roligaste jobb. Kundkontakt och skaparglädje. Det är inte jobb för dig, det är ett kall, brukar mina vänner säga, konstaterar Jennie.

Att bli frisör var inte självklart från början för Jennie. Morfar hade bageri och där tillbringade hon många timmar med att baka som barn. Farmor var frisör och där var också roligt att hålla till.

-Till sist var det tävlingsmänniskan i mig som gjorde att valet föll på frisörutbildningen eftersom det var den linje som det krävdes högst betyg för att komma in på vid den tiden.

Ville jobba med barn

Ulrika Hjertquist tänkte sig en framtid med att jobba med barn när hennes syster sa att hon tyckte att Ulrika skulle bli frisör, och på den vägen är det. Nu driver hon och Jennie Hårmagazinet i Alvesta tillsammans. De tar emot flera elever från frisörskolan men konstaterar att utbildningen har förändrats mycket de senaste åren.

Frisörutbildning med lite praktik

-Nu måste man jobba 3000 timmar, det vill säga två år, efter utbildningen innan man är färdig frisör. Eftersom man inte är färdigutbildad när man ska göra sin praktik är lönen inte så hög. Det gör att många inte fullföljer sin praktiktid, utan väljer andra yrken att jobba med, säger Jennie.

-Vi hade betydligt mer praktik inom ramen för vår utbildningstid vilket gjorde att man kunde jobba fullt ut i yrket mycket tidigare än idag.   Att vara frisör handlar om att både ha tekniska kunskaper och att ha känsla, säger Ulrika.

Jennie jobbade under tio år även jobbat som frilansande tekniker för ett företag och har hållit kurser för andra frisörer. Under en period åkte hon till Los Angeles två gånger om året. När barnen kom valde hon att dra ner på den verksamheten.

De båda trivs tillsammans och säger att de kompletterar varandra.

-Jennie är mycket tuffare än jag och kan säga nej till säljare när vi inte behöver köpa något, säger Ulrika och skrattar.

-Det är skönt att ha någon att bolla idéer med, menar Jennie.

Hemligt bröllop

Ulrika är nygift. Vigseln var hemlig och skedde i samband med yngste sonens dop. Efter dopet, medan en psalm spelades, smög Ulrika ut i sakristian och bytte snabbt klänning och fixade till håret. Sen sprang hon runt kyrkan och kom in som brud till dopgästsernas stora förvåning och glädje.

Satt i köket och grät

Annat var det när hon  var ganska ny som frisör och hade sin första “brudklädsel”. Hon hade aldrig träffat bruden tidigare och när hon kom till salongen på bröllopsdagen insåg Ulrika att den stora brudkronan inte skulle kunna fästas i håret, eftersom kvinnan hade väldigt lite hår.

För stor brudkrona
-Hon hade det tunnaste hår jag någonsin sett och brudkronan, som hon lånat från sin församling, var stor och tung. Jag insåg att jag aldrig skulle kunna fästa kronan i det tunna håret och hade ingen att fråga till råds just då. Tankarna bara malde i huvudet om hur jag skulle göra så jag gick ut i köket och grät. Till slut tog jag mig samman och gick ut till bruden igen. Jag tuperade och tuperade och använde nog alla hårklämmor som fanns, men till slut satt kronan där, säger Ulrika.

Blomsterdiadem

Jennie har varit med om många, i efterhand, dråpliga saker i samband med sitt arbete med bröllop. En brudklänning som kom bort kvällen innan vigseln, kvarglömda weekendväskor för smekmånaden och ett diadem som ramlade sönder när det skulle sättas fast.

-På diademat satt rosor, men de var avklippta och ditlimmade så när jag skulle sätta fast diademet i håret började de ramla av en efter en. Inte något drömläge precis med ett bruddiadem som saknar rosor här och där. Jag ringde pappa som kom med limpistol och nålar. Nya blommor fixades och vi lyckades få till ett vackert diadem trots den korta tid vi hade på oss, säger Jennie och skrattar.

Jublileum

Båda är överens om att det är väldigt roligt att få vara med och hjälpa till att göra brudparet fina inför den speciella dagen som ett bröllop är.
Nu ser de fram emot den 17 juni då det är 25-årsjubilum för salongen.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.