Härlöv - en liten oskiftad radby mitt i Småland

Vägen från Alvesta till Härlöv slingrar sig genom den vackra småländska naturen. Cyklar du har du att göra med ett par rejäla uppför- och nedförsbackar.


Så ligger den plötsligt där framför dig, den lilla oskiftade radbyn i kanten av sjön Furen. Vid bygdegården, som förr var skola, finns nu en boulebana. Mitt emot står en informationstavla som berättar om kommande aktiviteter i byn och i närområdet.

I sjön Furen, som ingår i Mörrumsåns huvudavrinningsområde finns det gott om fisk, bland annat abborre och gädda. Sjön ligger 151 meter över havet och är sex meter djup där det är som djupast. Härlöv är ingår  Alvesta kommun och i anknytning till Härlöv finns småbyarna Borshult, Arnanäs och Boda.

 

Landets äldsta klockstapel?

Med en vidunderlig utsikt mot vattnet är det inte så konstigt att kyrkan är Alvesta församlings mest populära vigselkyrka. Bredvid kyrkan står en av landets äldsta klockstaplar, som byggdes redan år 1485. Drygt 200 år senare byggdes kyrkan, 1695, och är Kronobergs läns enda barockkyrka. Tidigare låg här en träkyrka som var en offer- och Mariakyrka. Kyrkan är mycket vacker invändigt och där finns bland annat en meditida skulptur med Maria och Jesusbarnet, som är bevarade från den gamla kyrkan. Den nuvarande orgeln i den ursprungliga 1700-tals fasaden är byggd 1968 av Anders Perssons Orgelbyggeri, Viken. 

Vacker brudkrona
Till kyrkan hör en vacker brudkrona. Den är tillverkad av firman Axel Ohlsson i Växjö år 1963 och består av förgyllt silver. Kronans utseende är insprirerat av kyrkans inventerier. Den har pärlor i toppen och hjärtan av kvarts. I de blomliknande ornamenten sitter det rubiner i mitten.

I kyrkan finns fodralet till den gamla brukronan bevarat. Fodralet är i koppar och tillverkat år 1782. Dessvärre är det inte känt var den gamla kronan finns. 

 

                                                     

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.