Grön flagg för Lekbackens förskola

För ett par veckor sedan fick förskolan sitt certifikat av Håll Sverige rent. Då hade de arbetat för ett hållbart samhälle i ett år, berättar Linda Gustavsson, förste kock på Lekbackens förskola i Alvesta.


 

Under året som gått har de 5-åriga barnen lärt sig källsortering och om livsstil och hälsa. Ett studiebesök på Alvestas miljöstation har genomförts och man har även plockat skräp i sjöparken.. 

För att få Grön flagg var de tvungna att skapa en handlingsplan tillsammans med pedagoger, barn, föräldrar, rektor, kökspersonal och städpersonalen. Denna har de följt under året och nu fick de äntligen sitt certifikat. För att få behålla det måste de fortsätta jobba enligt plan även kommande år.

På gården finns en odling, där alla barnen får vara med och så, sköta om plantorna och skörda. Det som odlas, bland annat potatis, morötter, rödbetor och sallad,  serveras i matsalen. I år kommer odlingen att utökas ytterligare.

-Vi köper in ekologiskt till 75%, berättar Linda. Eftersom vi passar på att köpa in när det är olika kampanjer så blir inte vår matbudget större än övriga förskolors, som inte köper lika mycket ekologiskt.

All mat lagas från grunden och barnen är välkomna i köket för att hjälpa till eller komma med önskemål om mat. Favoriterna är köttbullar, spenatsoppa och all sorts fisk. Det finns många nationaliteter bland ca 140 barnen som finns på Lekbackens förskola, vilket gör att barnen lär av varandra gällande vad som är gott att äta.

-Det blir inte särskilt mycket matsvinn, eftersom maten serveras i en matsal, där man fyller på i karotterna efterhand som maten tar slut, säger Linda. Resterna från veckan sparas och serveras som buffé på fredagarna. Varje dag serverar vi också ett salladsbord med 10 olika sallader.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.