Gammal fin båtklubb, en okänd oas


I snart 60 år har föreningen hållit till i den lilla hamnen i Hjortsbergaån, några hundra meter från sjön Salen. Platsen är fortfarande ganska okänd för Alvestaborna.

1959 höll föreningen sitt första möte och klubben bildades. I stadgarna står det att syftet var att verka för natur-, sjö- och vattenvård i sjön Salen och att även främja god båtsport. Mötet undertecknades av Paul Ström, Arvid Hörberg, Bengt Karlsson, Bengt-Åke Lindén, Sigfrid Jonnson och Sven-Olof Waldener, många av dem har gått ur tiden men föreningen lever kvar.

Inge Andersson är sedan två år tillbaka klubbens ordförande. Han berättar att föreningen har 33 medlemmar och 18 båtplatser.

-De flesta medlemmarna är intresserade av fiske. Här finns bland annat gott om gös i Salen. En av våra medlemmar tog en på 4,5 kilo för några veckor sedan, berättar Inge.

Varje måndag kväll träffas medlemmarna för att prata och fika men också för att arbeta. Det gäller att underhålla hamnen, bryggorna och byggnaderna, nu senast är det taket som läggs om. Inom några veckor kommer man att muddra i hamnen. Det är vassruggarna som växer sig för stora och täpper till flödet i vattnet, vilket inte är så bra, menar Inge.

-Förr hade man stora träbåtar som krävde stor plats och mycket omvårdnad, men det har ändrats och numera flyttar man gärna sina båtar med trailer för att fiska i olika sjöar, säger Inge.

Hans eget båtintresse har alltid funnits där. Under ungdomen flyttade han från sin hemstad Lund till Simrishamn för att gå som båtbyggarlärling och senare jobbade han några år till sjöss. Efter att ha flyttat till Alvesta för 11 år sedan bestämde han sig efter ett tag att engagera sig i båtklubben. Medelåldern i föreningen är ganska hög och Inge fick ganska snart mycket att göra, och det gillar han. Han klipper gräs och fixar och är den som har koll på vad som behöver göras.

-Jag är här minst tre gånger om dagen och har min hund med mig. Ibland sitter det folk här och äter lunch och en del sitter bara på bryggan och kopplar av, säger Inge.

Klubben får som alla föreningar ett föreningsbidrag från kommunen. Det kostar 100 kr om året att vara medlem i föreningen och vill man hyra båtplats kostar det 350 kronor om året.

-Klubben klarar sig bra på de inkomsterna, men visst vore det fint om någon ville sponsra oss med bryggmaterial, säger Inge och skrattar.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.