Gamla anor, men med senaste mode i Moheda

Linda Roos är utbildad sömmerska och arbetade som det i många år. För tre år sedan fick hon ett erbjudande hon inte kunde motstå, nämligen att ta över klädbutiken Eddes mode i sin hemort Moheda.

-Vi diskuterade igenom det hela, min man och jag. Han sa att om du inte tackar ja så kommer du att ångra dig senare och eftersom vi var helt överens var det bara att köra på, säger Linda.

Butiken har funnits i Moheda i över 100 år, berättar Linda. Edvard Svensson hette mannen som startade den och det blev Eddes i folkmun. Namnet är väl inarbetat så Linda valde att behålla det med tillägget Mode.

Linda har alltid tyckt om att pyssla, i syslöjden väcktes intresset att sy så att bli sömmerska blev ett naturligt val. I flera år arbetade hon med att sy möbler för Lammhults möbler, ett tufft jobb som kräver stor noggrannhet. Förutom att sy gillar Linda att fotografera, att måla och texta.

-Jag textade alla skyltar åt de förra ägarna och jobbade extra i butiken ibland när de hade semester eller var på mässor.

Glädjen att sy kom tillbaka
När Linda väl hade bestämt sig för att ta över butiken satte hon igång att renovera hela lokalen och flytta hyllor så att det blev som hon ville ha det. Hon utökade sortimentet med leksaker och har  utökat med några fler klädmärken än tidigare.

-Jag har valt att ha ett brett sortiment för att butikens gamla kunder fortfarande ska känna igen sig men tänker också på att hitta saker som lockar nya kunder. En av fördelarna med att driva butik är att det är så roligt att få träffa härliga människor, men också friheten att bestämma själv och variationen i jobbet. Jag har även fått tillbaka min syglädje, den var borta under de åren jag satt på jobbet och sydde åtta timmar om dagen, säger Linda.

Det gäller att ha god framförhållning när man jobbar i modebranschen. Det som ska säljas under våren och sommaren nästa år måste beställas nu, utan att man vet hur vädret blir. Om sommaren är varm går det åt betydligt fler shorts och linnen än om det är kallt.

Kommande mode
Linda har precis varit på en mässa och berättar att 70-talet kommer att finnas kvar i modet även nästa år, bland annat med smala jeans med utsvängda ben, så kallade bootcut. Poncho är också stort, ett mycket praktiskt plagg enligt Linda, speciellt på hösten och våren, när man inte vet om det ska vara kallt eller varmt. Då kan man ha sin sommarjacka med en värmande poncho över.  Halvpolo är något som kommer tillbaka, både på tröjor och blusar. I höst kommer vi att se många jordfärger, mossgrönt, brunt, blått och brända röda.

-Mina kunder tänker ofta både på kvalitet och miljö, de vill att kläderna ska hålla länge.

När det gäller att ge kunder råd är Linda ärlig. Det lönar sig i längden säger hon och tvekar inte att föreslå kunden att prova en annan modell eller storlek.

-Många kvinnor i Sverige har väldigt låg självkänsla och känner sig osäkra på vad de kan ha på sig. Jag tycker det är lättare att klä andra än mig själv. Förmodligen för att jag lider av samma dåliga självkänsla när det gäller mig själv. Emma, som jobbar deltid hos mig i butiken, brukar säga till mig när jag klagar, att jag inte alls har för stor rumpa, säger Linda och skrattar.

Förutom damkläder och leksaker finns det barnkläder, underkläder och en liten hörna med herrkläder i butiken. Linda är glad att hon även fått möjlighet att sälja de närproducerade Mohedatofflorna.

-De är så snygga! Så snygga att en brud köpte cerise tofflor att ha på sitt bröllop, säger Linda och ler stort.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.