Framfart - ett företag i vinnarklass

Alexandra Olofsson och Ebba Petersson kände inte varandra sedan tidigare men fann varandra direkt när det var dags att starta UF-företag på Katedralskolans ekonomiprogram i höstas. De brinner båda för att göra skillnad och inspirera andra.

Ebba hade tidigare jobbat med ett projekt om läxhjälp och Alexandra med föreläsningar bland annat för västsvenska Handelskammaren när de möttes i klassrummet för att prata UF-företag. De bestämde sig ganska omgående att skapa ett företag tillsammans och deras tjänst är motivationsföreläsningar. 

-Vi är ute i högstadieskolor och föreläser för eleverna om motivation, målsättningar och stresshantering, berättar Ebba (till höger i bild). Vi involverar dem i olika övningar där de får testa sina gränser lite grann och se vad de faktiskt kan åstadkomma.

-I början kan en del vara lite frågande till att vi kommer, men i slutet av föreläsningen får vi oftast höra att vi gett dem redskap för att sätta mål och inspirerat dem, säger Alexandra.

Båda har föreberett sig väl inför sina föreläsningar genom att läsa många böcker, exempelvis om motivationsteorier, de har gått utbildningar i retorik och har valt flera olika mentorer som stöttar och hjälper dem utifrån deras behov.

-Många unga förstår inte vikten av studier, de vet inte vart de är på väg och har svårt att se hur deras nuvarande studier kan påverka deras framtid, säger Alexandra. När vi, som inte är mycket äldre än eleverna själva, kommer ut och pratar om detta, så lyssnar de på oss eftersom vi nyligen varit där de är nu.

-Kan vi bara påverka en enda till en mer positiv inställning, så har vi lyckats, konstaterar Ebba.

Det ligger många timmars arbete bakom föreläsningarna. Både att ta fram konceptet men också genom att marknadsföra sig ute i skolorna. I första hand är det rektorer och lärare de säljer in sig hos, men har även varit ute på föräldramöten och pratat med politiker. Det märks att det är två tjejer som vet vart de är på väg och som grundligt har förberett sig.

Nu har deras företag hamnat i final som ett av de åtta bästa UF företagen i regionen. De är också nominerade i klassen ”bästa tjänst” och Alexandra i klassen ”bästa säljare”.

-Vi utvecklas genom att vara med och tävla, och vi  är båda tävlingsmänniskor, säger de och skrattar.

Under finaldagen den 26 mars i Konserthuset, kommer de att få presentera sitt företag för en jury bestående av folk bland annat från näringslivet. Vilka som sitter i juryn vet inte Alexandra och Ebba ännu. De ska berätta hur de har arbetat med sina tjänster: med- och motgångar samt hur de har marknadsfört sig.

Fyra av de åtta UF-företagen går sedan vidare till slutfinalen då de får presentera sig för hela publiken i Konserthuset. Både Alexandra och Ebba hoppas på att vara en av de fyra, men säger att de har god konkurrens från de övriga tävlanden.

Vad de ska göra när maj kommer och det är dags att avveckla UF-företaget vet de inte än.

-Kanske slappna av i två sekunder, säger Ebba och skrattar.

-Vi vill verkligen göra skillnad, säger Alexandra. Detta har lärt oss väldigt mycket, vi har fått fram en hållbar produkt som går att vidareutveckla. Vi vill fortsätta att jobba tillsammans även i framtiden.
 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.