Fotbollsgolf och golf

Nästa år fyller Alvesta golfklubb 30 år. Golfbanan invigdes 1999 och juni i år var det dags för en ny bana att se dagens ljus, en fotbollsgolfbana.

-Vi tyckte att det är en kul idé och vi har ju kapacitet att ta hand om fler gäster och det blir också ett sätt att marknadsföra golf. Numera är fotbollsgolf även en sidogren i Svenska golfförbundet, säger Lars Prick klubbchef i Alvesta golfklubb.

Den nya banan är cirka 900 meter lång och ligger i en vacker miljö vid ena sidan av Alvesta golfklubbs stora golfbana. Hålen är mellan 25 och 100 meter långa, vid varje utsparksplats finns en informationsskylt som berättar om just det hålet. Precis som på den vanliga golfbanan finns det 18 hål och det tar en till en-och en halvtimme att gå hela banan. Den har tagit omkring 80 timmar att bygga och en del av kostnaden har Smålandsidrotten och sponsorer stått för. 

 

-Fotbollsgolf är en blandning mellan fotboll och golf och går ut på att få bollen i hål på så få sparkar som möjligt. Fotbollsgolf passar för alla åldrar, vi har redan haft ett 100-tal som spelat, trots att det bara är ett par veckor sedan vi öppnade. Många familjer kommer hit och spelar, berättar Lars.


Nybörjargolf
Alvesta golfklubb har nybörjarkurser för blivande golfspelare varje månad. För att gå kursen krävs varken medlemsskap eller att man har egna klubbor. Kursen är en förberedelse för att ta “grönt kort” och är uppdelad på två timmar vid tre tillfällen.

-Vi lånar ut klubbor gratis till dem som vill prova på. Det finns en äventyrsbana med sex hål som barn kan spela på utan kostnad. Där kan man spela med större bollar, som innebandybollar eller tennisbollar, och hålen är markerade med ringar så det ska vara lättare att få i bollen. 

Sänka medelåldern 
Den genomsnittslige golfaren i klubben är man och 50+.

-Vi vill gärna se fler yngre här rent generellt men jobbar också för att få hit fler kvinnor som vill spela. Golfen börjar få ett uppsving igen efter nergången år 2004. De tre senaste åren har antalet medlemmar ökat och idag är vi 680 aktiva, säger Lars.

I klubben finns fyra personer som jobbar heltid med att ta hand om banorna, det är i princip 18 parker som ska skötas berättar Lars. Det ska klippas, sandas, vattnas och hållas ordning. På kansliet finns 1,5 heltidstjänster. Ute vid golfbanan finns även en restaurang.


(Bilden: äventyrsgolfen har lite större "hål" än vanliga golfbanan:-)
 

 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.