Från Japan till Alvesta i Småland

Masumi Mikawi Gustavsson, äger och driver Café St Clair i Alvesta sedan fem år tillbaka. Caféet 
finns med i White guide. Förutom att driva caféet så har hon även catering och håller kurser i japansk matlagning.  En sen fredagseftermiddag träffar jag Masumi Mikawi Gustafsson som är född och uppvuxen i Shiga i Japan och som numera bor i Alvesta. Vi pratar om hur hon hamnade här och skillnaden mellan Japan och Sverige. Ödmjuk och vänlig är mitt intryck av henne.

-Jag växte upp i en liten stad med bara 1,3 miljoner invånare säger Masumi och skrattar. Vi hade 10 minuter med tåg till Kyoto som har 5 miljoner invånare. Jag gick i skolan och på min fritid var jag lekledare för de andra barnen eftersom jag var påhittig.

När kom du till Sverige och varför?
-Första gången jag kom till Sverige var 1999 som turist och det enda jag kände till om Sverige var norrsken och midnattssol. Jag visste inte ens att ni hade ett eget språk, säger Masumi och ler. Jag var på väg till Estland för att sommarjobba men det gick inget direktflyg dit från Japan så jag fick mellanlanda i Stockholm. Där träffade jag på en vänlig man som visade mig runt i Gamla stan. Ett halvår senare var jag tillbaka i Sverige som utbytesstudent och hamnade i Växjö. Vi fick inte välja stad, bara vilket land vi ville komma till och jag ville verkligen till Sverige igen, säger Masumi och ser glad ut.Hur kommer det sig att du valde att bo kvar?
- När jag var klar med mina studier i Växjö arbetade jag några år i norra Sverige, bland annat som guide för japanska turister. Jag träffade min man, Emanuel, när jag var på återbesök i Växjö. Vi köpte hus i Alvesta och jag ville gärna ha mitt arbete här så jag valde att starta eget.

Har ni japansk mat på er matsedel?
-Ja, det är vanlig japansk husmanskost, säger Masumi. Vi har alltid ris, misosoppa, pickles, grönsaker och en huvudrätt i våra måltider i Japan och det är det jag vill servera på mitt café.

Vilken är den största skillnaden mellan
Sverige och Japan när det gäller:

   
maten?
-I Japan äter vi ris och i Sverige potatis. Vi har soja i Japan och här är det grädde. Större köttbitar är det också här. Man kan säga att svenskarna äter lite tyngre mat än japanerna. I Japan äter man upp allt på tallriken. I början trodde jag att folk inte gillade maten när de lämnade kvar. Sen insåg jag att de bara är mätta, säger Masumi.
        
livsstilen?
-I Japan jobbar man mycket och har inte någon lång semester. Istället har vi en hel del röda dagar då man är ledig. De flesta kvinnor är hemmafruar, men i min generation börjar det bli vanligare att även kvinnor arbetar utanför hemmet. 
        
människorna?
-Egentligen bara utseendet. Till sättet är vi väldigt lika. Lite blyga, lugna och trevliga. Vi är punktliga och jobbar hårt. Däremot tränar svenskarna mycket, mycket mer än Japanerna säger Masumi med eftertryck. Vi japaner är mer
intresserade av hälsosam mat.

Hur ser en bra måltid ut?
-Det ska finnas minst fem färger på tallriken. Då är den både hälsosam och vacker, avslutar Masumi.Recept på Japanska tryfflar med Macca
the (grönt the)    ( bild)


200 gr vit choklad
¾ dl vispgrädde
25 gr smör
1 msk grönt thepulver (Macca-the)

Lägg alla ingredienserna i en gryta och värm tills allt smält samman. Forma små bollar och rulla i riven vit choklad. Låt svalna i kylskåpet.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.