Flitiga Lisa – inte bara en blomma!

Lisa Jonasson har alltid velat bli florist. När hon var 22 år öppnade hon sin butik Flitiga Lisa i Alvesta. Vägen dit var inte enkel men idag 12 år senare lever hon sin dröm.

För att ha råd med utbildningen, som hon bekostade själv eftersom det inte fanns floristgymnasium på den tiden, arbetade Lisa först ett år på Posten. Därefter gick flyttlasset till Alingsås utbildning till florist på Flora dekor-skolan. Efter avslutade studier fick Lisa arbete i Värnamo men kände ganska snart att hon ville tillbaka till Alvesta och öppna en egen butik. Då fanns det redan tre blomsterbutiker här.

-Väldigt få trodde att jag skulle lyckas, säger Lisa med ett stort leende. Inte ens min egen mamma.  Banken ville definitivt inte ställa upp så det första jag fick göra var att byta bank. Många behandlade mig som en liten flicka och tog mig inte på allvar. Drivkraften för mig var att få utveckla mina egna idéer och även få tillbaka pengarna jag satsat på min utbildning. Min första butik låg i en liten lokal med låg hyra. Vissa dagar kom det inte många kunder men jag fick det att gå runt. Jag arbetade ensam i över ett år innan jag hade råd att anställa hjälp några timmar om dagen. -Nu har jag tre medarbetare, säger Lisa och
ser stolt ut. -Det var en tuff tid men ändå en mycket bra period i mitt liv, funderar Lisa. Jag fick vända på vartenda öre och fundera igenom alla inköp, vilket bara har varit en bra lärdom som jag har nytta av fortfarande.

Lisa älskar sitt arbete. Säsongerna växlar hela tiden och gör att varje dag känns ny och fräsch på jobbet. Det händer att hon vaknar mitt i natten och får en idé redan nästa morgon testas.

-För mig är det viktigt att skilja ut mig från varuhusens utbud genom att göra unika arrangemang för mina kunder, inte bara sälja ”blomsterkvastar”, säger hon med ett leende. Det är ett hantverk att arbeta med växter. -Blommor gör människor glada, därför är det så roligt att få jobba som florist, menar Lisa.

Sin inspiration hittar hon i tidningar, andra blomsteraffärer, i skogen och genom att gå inspirationskurser ibland. Lisa har många leverantörer av växter. De handlar i sin tur på en stor auktion i Holland där växter från hela världen auktioneras ut varje dag.-Det är svårt att veta hur många röda rosor man ska ha hemma, säger Lisa. Det är nämligen så att de flesta män är traditionella och köper främst röda rosor. Har vi inga hemma går de vidare till nästa butik, eftersom de redan har bestämt vad de ska ha innan de kommer in till oss. -Det finns kvinnor som har sagt till oss att be deras män att köpa något annat än röda rosor till dem, säger Lisa skrattande.

Mest intressant att arbeta med är begravningar. -Det är då man verkligen kan göra något speciellt, säger hon. Tänk är att få vara med redan när begravningen planeras, så att man kan ta reda på mer om den döde; vad har han eller hon gillat, vilka färger tyckte denne om och så vidare. –Då kan man verkligen göra något personligt, vilket är viktigt för mig, säger Lisa.

-Det känns bra, att visa alla som inte trodde på mig, att jag faktiskt klarat mig bra trots allt, säger Lisa och visar stolt upp det diplom hon fick för ett tag sen. Hennes butik blev nämligen utsedd till Årets butik 2014 i av Alvesta Handels.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.