Fågelskådare på Husebymaden

Strax söder om Huseby Bruk, vid sjön Åsnens norra del, ligger ett område som sjuder av liv och ljud så här års. Det är Husebymaden som är en våtmark där det rika fågellivet frodas.

Maaike Strijbos, uppvuxen i Holland men numera bosatt i Blekinge har varit intresserad av fåglar och naturen i hela sitt liv.

-Jag har tillbringat mycket tid i naturen och i minst 50 år har jag studerat fåglar. Vi är ett gäng kvinnor från Karlshamn som brukar åka ut på fredagar. Den mest intressanta fågel jag sätt är en blåkråka och en biätare. Båda två är sällsynta arter. Vi brukar notera vilka fåglar vi ser och sen skickar vi in dem till Art-portalen som Lunds universitet har.

Lilian Hagel Johansson och hennes man Bo, från Hovmantorp, är också uppe i fågeltornet vid Husebymaden denna vackra aprilsöndag. Lilian står och tittar ut över maden i sin stora tubkikare.-Vi har hållt på med detta i ett tiotal år. Maaike och jag gick samma utbildning vid Kalmar högskola en gång i tiden.

På Husebymaden finns gott om både sjöfåglar och andra arter.

-Det gäller att ha tålamod och uthållighet när man är ute för att skåda fåglar. Att få vara ute i naturen är verkligen härligt. Jag har jobbat i skolans värld och tog ofta med barnen ut. De älskar verkligen att vara ute i skog och mark, säger Lilian.

Torrlades
På 1870-talet tömdes området på vatten för att skapa mer odlingsbar mark. För att kunna hålla tillbaka vattnet från maden användes den s.k. Archimedes-skruven. Den finns fortfarande att besåkda strax söder om Huseby bruk. Redan på 1930-talet började maden växa igen och övergavs som jordbruksmark.

Efter hand som tiden gick började man fundera på att återskapa en fungerande våtmark för att gynna det det redan rika fågellivet vid Skatelövsfjorden. Återskapandet av maden finansieras till lika delar av Världsnaturfonden WWF, Alvesta kommun och Naturvårdsverket.

Numera är det en mängd fåglar som häckar vid maden, bland annat gräsand, knipa, kricka, årta, bläsand, vigg, knölsvan, grågås, tofsvipa, strandskata, enkelbeckasin, rödbena, mindre strandpipare, sothöna, rörhöna och fisktärna. 

Utflyktsmål för hela familjen
Vid maden finns en fin rastplats, strövstigar och möjligheter att grilla. Uppe i det stora fågeltornet har man fin utsikt och där finns också information om fåglar och om maden.

Söndagsmorgnar i april samt de två första söndagarna i maj är tornet bemannat med ornitolog som ger tips om sevärdheter, aktuella fåglar som kan ses, lånar ut tubkikare

Maikke

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.