Facebookpolisen vaktade OS-elden

Under OS i Sydney år 2000 var Scott Goodwin den som vakade över de tre lamporna med OS-elden i. Från den lilla orten Lithgow i Australien där han föddes via världshaven till Växjö där han idag arbetar som polis, berättade han om vid sitt besök på Frukost för alla i Alvesta församlingshem den 17 oktober.

Scott som är känd som Facebookpolisen av stora delar av svenska folket och även utomlands säger att han har fått ut mycket positivt av det kändisskapet i sitt jobb som polis.

-Jag märker att jag har lättare att få kontakt med ungdomarna och att de har respekt för vad jag säger. Den negativa sidan är att en del personer inte tror att jag menar allvar när jag skriver ut böter för dem. De tror att jag bara ska låta dem slippa undan, men då blir de förvånade, säger Scott och skrattar.

Hemma pratar han och hans svenska fru engelska med varandra.

-Det var så vi började en gång och det har fortsatt så även om det numera blir en hel del ”svengelska” Med barnen pratar jag svenska.

Det är nu 15 år sedan Scott invandrade till Sverige på grund av kärleken. Han säger att det var tufft i början att acklimatisera sig och att lära sig språket. SFI gav inte så mycket utan han började istället läsa på Kronobergs folkhögskola. När han kom in hos polisen lärde han sig svenska.

-Jag har fördelen att inte se annorlunda ut än vad ni svenskar gör, så där har jag inte mött några fördomar. Men en del tror att jag haft det lättare än andra invandrare bara för att jag kommer från Australien och det kan jag irritera mig på. Jag har fått slita hårt, säger Scott.

Just nu tar han en paus från att vara aktiv på Polisens facebooksida men det märks att han längtar tillbaka igen.

-Mitt mål var inte att få en massa ”gilla”, utan att få möjlighet att sprida information och kanske också förändra människors syn på vad polisen faktiskt gör.

Att han lyckats kan man se på inläggen han gjorde där över 1,5 miljoner tagit del av informationen.

-Visst finns det de som hatar polisen, dem möter vi ofta. De finns både i vardagen och på sociala medier och det skiljer inte så mycket. Däremot ser vi betydligt mer positiv respons via sociala medier än vi möter ute på stan, och det är kul när vi får uppskattning för det vi gör.

Scott gick tidigt in i flottan hemma i Australien, redan som 16 åring. Det blev många resor världen runt, och han var även med i kriget mellan Irak och Kuwait. Efter sex år valde han att gå vidare och bli polis. De flesta av hans manliga släktingar är antingen poliser eller ambulansförare.

-Vi har räknat ut att vi tillsammans representerar över 360 år i samhällets tjänst vilken vår hemort uppmärksammande för några år sedan och gav namnet ”Goodwin lane” på en gata i Lithgow, berättar Scott stolt.
 

Inför OS i Sydney fick han uppdraget att jobba med säkerheten under 18 månader. En viktig uppgift var att vakta de tre lamporna som är backup till den olympiska elden, vars fackla aldrig får slockna på sin väg från Grekland till OS-staden.

Genom flera olika oväntade händelser hamnade han i Stockholm år 1999 där han sista dagen på sitt besök mötte en tjej på en bar och föll pladask. Det var hans blivande fru och efter lång mejlkontakt mellan Sverige och Australien och även flera besök hos varandra kom Scott till Sverige år 2000. Han åkte inte tillbaka till Australien efter det besöket och nu har de båda tre barn och ett liv ihop här i Sverige.

 -Du kan aldrig planera livet. Livet planerar åt dig.

Scott har bland annat jobbat för Interpol och för Rikspolisstyrelsen här i Sverige. Nu arbetar han som befäl för ungdomsgruppen, ett jobb som han trivs bra med. Det märks att han brinner för att påverka ungdomar i en positiv riktning, från missbruk och våld till ett bättre liv. Han gör det med stort allvar och med glimten i ögat.

Scott med en av deltagarna i föreläsningen

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.