En snäll rebell

En snäll rebell, som vill påverka andra att våga vara sig själva, fast på ett ganska försynt sätt. Mannen som valde att byta namn från Anders till Aengeln och som anser att jobbet också är ett fritidsintresse.

 

Aengeln Englund bestämde sig för att få en 30-årskris för tio år sedan. Den utmynnade bland annat i att han tog motorcykelkörkort och att han bytte namn från Anders till Aengeln. Från början tänkte han stava Aengeln som det låter, Ängeln, men när han pratade med personalchefen på sitt dåvarande jobb om vad man behöver göra när man ska byta namn så sa denne:
 

-Din e-postadress kommer ju att stavas Aengeln, så varför inte byta till det istället.

Sagt och gjort. Efternamnet Englund, som av kollegor genom åren förkortats Ängeln, blev hans nya förnamn. Bara hans mamma säger hans gamla namn ibland, men brukar han fråga henne vem hon menar.

 

-Jag är ensam om detta namnet i Sverige, säger han och ser lite stolt ut. Men bara lite, för Aengeln är en person som inte förhäver sig. Han är lågmäld och tänker gärna efter innan han säger något.

Motorcykeln han kör är en Harely-Davidson Fatboy. Han har långt mörkt hår, klär sig gärna i svarta kläder och skinnjacka och är noga med att hans tatueringar syns, oavsett sammanhang.

-Det är mitt sätt att visa att man får vara precis den man är och få respekt för det.

Arbete kontra fritid

-Jag tycker att det där med att man ska ha balans mellan arbete och fritid egentligen bara är skitsnack. Det är för dem som inte trivs på jobbet och som gör uppdateringar på sociala medier i med “äntligen fredag” eller “usch, helgen är redan slut”. För mig handlar livet om att göra roliga saker och att göra tråkiga saker och att vi behöver omväxling. Stryka och tvätta gör jag på min så kallade fri-tid, men inte tycker jag att det är särskilt kul. Att jobba med Fantasy-böcker på olika sätt är däremot kul och det är ett av mina jobb.

Teknikintresse i arv

Pappa och morfar var mycket teknikintresserade berättar Aengeln och hans eget intresse kommer förstås från dem.

-Pappa tog tidigt hem datorer och jag började spela spel och testa olika saker och fick alltid skulden när något gick snett med datorn, säger Aengeln och skrattar.

Efter skolan läste han vidare. Det blev datavetenskap på högskola och sen blev det jobb som programmerare där han bland annat byggde mätvärdessystem för Växjö Energi. År 2007 startade han, tillsammans med några andra, företaget 4DS, som var ett dotterbolag till Fort Knox. Företaget såldes så småningom och Aengeln arbetar nu bland annat projektledare hos företaget som köpte 4DS.

Dessutom driver han tre företag; ett konsultbolag som hjälper företag med IT-frågor, ett bokförlag inom fantasygenren där han själv både skriver och producerar andras böcker och så håller han på att starta upp ett fjärde bolag. Fast det är än så länge lite hemligt.

 

Sociala medier

Aengeln har bloggat i många år, långt före det blev inne att göra det och han tycker fortfarande att blogga är ett viktigt sätt att förmedla vad man tänker och känner. Han ser inga problem med att sociala medier har vuxit sig så stort.

-Vi har alla ett behov av att koppla till andra människor. Sätten vi gör det på kan vara olika, om det är digitalt eller analogt har inte så stor betydelse, för allt handlar om kontakt med andra människor. Världen har blivit mindre och vi skapar relationer på ett helt annat sätt än tidigare.

 

Hur ser du på näthatet som sprider sig?

-Hat är ett samhällsproblem! Var kommer det ifrån? Hur får vi det att sluta? Det har egentligen inte med sociala medier att göra, för hatet förekommer i alla former. Det vi behöver fundera på är hur vi ska lösa problemet. Genom att vi ser hatet så kan vi också konstatera att det finns och då också göra något åt det. Det märks tydligt att i de fall en debattör går in och bemöter åsikter, i exempelvis en tidnings kommentarsfält, så minskar de hatiska inläggen.

 

Det digitala arvet

I början av året avled Aengelns fru Ann-Louise helt oväntat. En massiv stroke och så var hon borta.

-Hon dog i mina armar.

 

Förutom allt praktiskt mitt i sorgen, inför begravningen och andra saker kom också tankarna om hennes liv i sociala medier, berättar Aengeln.

 

-Min hustru är borta och det vore enkelt att bara radera henne från sociala medier också. Men för mig kändes det helt fel. Vi har så många minnen tillsammans, inte minst foton och samtal, så jag och hennes vänner ville helt enkelt inte att det ska försvinna. Numera har man ju sällan fotoalbum, utan istället finns minnena på Facebook, Instagram och andra ställen. Så jag har skapat en minnessida, för vi vill inte glömma. Det är inte så många som tänker på hur det ska bli med deras konton på internet när de dör, så jag har börjat fundera så smått på hur jag skulle kunna hjälpa andra.

-Det blir helt nya rutiner att vänja sig vid när man blir ensam efter att ha delat livet med en annan människa. Varje kväll tänder jag ett ljus och pratar med Ann-Louise, då känns hon nära. Självklart hade jag velat ha henne kvar hos mig, men det är inget jag kan påverka.

 

Bloggandet tog fart igen under den första ensamma tiden, ett sätt att bearbeta sorgen, menar Aengeln som i grunden en positiv person och som ser ljust på framtiden trots allt.

 

-Om tio år gör jag fortfarande det jag tycker är roligt. Det är viktigt att göra så stor del av livet som möjligt till något meningsfullt.

 

Faktaruta.

Namn: Aengeln Englund

Bor: I Lagan
Ålder: 40 år
Yrke: datanörd

Familj: två barn

Fritidsintressen: spela spel och starta företag

Bästa egenskap: alltid positiv

Motto: Mitt liv är enklare om folk omkring mig är lyckliga – mår de bra mår jag bra.

 

Bild: Linda Brolin

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.