En gammeldags modern bokhandel

Efter att ha varit anställd i en bokhandel drygt 30 år, öppnades plötsligt en ny dörr för Annicka Johansson från Moheda. Alvestas bokhandel blev till salu.

-Det kändes som tiden var mogen. Jag hade lång erfarenhet och visste vad jag gav mig in på, säger Annicka.

Det är nu fyra år sedan hon tog över butiken och hon trivs ypperligt med sitt arbete.

-Man måste brinna för det man gör för att orka. Det blir många timmars arbete i veckan, men det är ett väldigt roligt jobb jag har.

I butiken jobbar också Anneli som även arbetade för den förra ägaren.

-Folk uppskattar att vi finns här för att ge service och tips, säger hon.

Nyligen utökades sortimentet med pysselgrejor från Panduro vilket är ett populärt inslag, berättar Annicka. Barnböckerna har fått en ny och större yta och den 5 december kommer barnboksförfattaren Linda Eklund, som har skrivit boken ”Grodan som sa mjau” till butiken för att signera böcker.

-Det är roligt när vi får författarbesök och extra trevligt när det är lokala författare, säger Annicka.

Vid förra årets julmarknad fanns Scott Goodwdin på plats med sin ”Facebook-bok”. I år kommer Birgitta Thulin att signera sin nylanserade bok ”Anklagad”, som handlar om häxor på 1600-talet. Birgitta är från Alvesta.

Annickas bokintresse har alltid funnits där och som liten hängde hon på biblioteket hemma i Moheda. Sedan hon blev egen företagare finns inte samma tid att läsa, men någon bok i veckan blir det.

För att hålla sig a jour med vad som händer i branschen åker Annicka på mässor två gånger per år. På våren är det en inköpsresa för hela kedjan Ugglan, som bokhandeln tillhör.

-Jag bestämmer själv vilka böcker jag vill köpa in, men genom att vara ansluten till kedjan får man hjälp med inköpen.

På hösten är det förläggardagar och då finns oftast flera författare på plats för att berätta om sina böcker.

I butiken finns också kontorsmaterial vilket man är ganska ensamma om i Alvesta, tror Annicka. Butiken är också ombud för Alvesta teaterförening och säljer teaterbiljetter åt dem.

Pocketböcker är det som säljs mest och då i första hand deckare. Annicka föredrar romaner och böcker om änglar.

-Förutom våra Alvestakunder kommer många både från Växjö och Ljungby för att handla hos oss.  Det är så roligt när kunderna återvänder till oss för då vet vi att de är nöjda. Vi får ofta höra att de tycker vi har en fin butik, att det är en ”riktig bokhandel”, säger Annicka och skrattar.

Annickas bästa roman-boktips:
Livet efter dig av Jojo Moyes. Boken handlar om Lou Clark och Will Traynor. Lou blir arbetslös och tar jobbet som sällskapsdam till Will som blivit totalförlamad efter en motorcykelolycka. Will vill avsluta sitt liv men Lou bestämmer sig för att få honom att ändra sig. Om hon lyckas? Läs boken, den bästa jag läst på länge summerar Annicka.

Annickas bästa deckartips:
Rolf och Cecilia Börjlinds deckare, den första heter Springflod. Utöver den har de skrivit Svart gryning och Den tredje rösten. Olivia Rönning och Tom Stilton är huvudpersoner i böckerna och tillsammans arbetar de för att lösa olika mordfall. Författarna har också skrivit massor med olika manus till serier och filmer.

Nya barnbokshörnan, med fler böcker och mer utrymme

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.