Eldsjäl som ordförande i Företagarna Alvesta

Lena Lernå utrålar energi och positivitet. Hon har ett fast handslag och en fast blick. Det märks att det är en person som är van att driva frågor och som brinner för det hon håller på med. Inte minst sin roll som ordförande i Företagarna Alvesta. En riktig eldsjäl med många bollar i luften.

-Vi har 200 medlemmar i Alvesta kommun, och vi har fullt med aktiviteter för dem, nästan något varje vecka. Alla våra träffar är öppna så även den som inte är medlem är välkommen att vara med. I Sverige är det närmare 70 000 medlemmar och vi driver många politiska frågor som berör företagare. Det är ju faktiskt så att fyra av fem företag i Sverige är småföretag, med färre än 50 anställda. Vi har en viktig roll att bevaka våra medlemmars intressen och se till att de får juridisk hjälp och stöd i olika frågor.

Lena berättar att nu har det varit fokus på det amerikanska valet, för att ha koll på hur det påverkar företagandet här i Sverige.

Offentlig upphandling för 1 000 miljarder
-Det finns många frågor som man inte orkar eller kan sätta sig in i fullt ut som småföretagare. En sådan sak kan vara offentlig upphandling, som kan innebära ganska mycket arbete innan det går att lämna en offert. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Lena.

Företagarna Alvesta anordnar olika kurser och föreläsningar för sina medlemmar. En sådan är en utbildning i fyra delar som just handlar om offentlig upphandling.

-Vi tar våra medlemsföretag till hjälp vid utbildningar. I och med att vi har så många medlemmar så finns det också en stor kompetens, och den är bra för alla i nätverket. När det gäller offentlig upphandling så annonseras det ut upphandlingar för ett 

värde av 1 000 miljarder varje år. För den företagare som kan vara med i en sådan upphandling finns stora affärsmöjligheter.

Juridiska frågor
I Stockholm sitter ett helt gäng med duktiga jurister som hjälper medlemmar i hela Sverige. Det kan handla om anställningsfrågor, konflikter, bluffakturor eller kanske bara allmän rådgivning.

-En annan sak som vi jobbar med är att få fram bra samarbetsavtal som våra medlemmar kan haka på. Ett sådant exempel är vårt avtal med Länsförsäkringar som ger småföretagarna ett bra skydd, säger Lena.

Årets företagare 
Årets företagare utses sedan 1985 av organisationen Företagarna över hela landet. Kandidaterna väljs i Kronobergs län ut i samverkan med ledande politiker och näringslivsansvariga i respektive kommun. I år var det  GEHAB Kvalitetsbyggaren i Alvesta som nominerades.

-Kriterierna för att nomineras är hårda. Det gäller att ha ett gott ledarskap och vara en god förebild och ambassadör för andra företagare. Man ska visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras och ha god lönsamhet och sakna betalningsanmärkningar, säger Lena.

Bred representation
Styrelsen för Företagarna Alvesta består av 11 personer i blandade åldrar, både män och kvinnor. Alla jobbar ideellt och verkar som företagare i sin vardag.

-Det är viktigt för oss att ha en bred representation i styrelsen. Styrelsen väljs på årsmötet och arbetar ideellt för föreningen. Vi arbetar med att anordna aktiviteter och en annan viktig fråga är att rekrytera nya medlemmar, men också att se till att nya företagare känner sig välkomna i Alvesta. Vi har precis haft en gåsamiddag och när vi närmar oss jul blir det julbord. Det är ofta olika personer som kommer till våra träffar, beroende på när de kan komma ifrån. Men det gör också att vi får träffa många.

Populära företagsbesök
Företagsbesök är en annan uppskattad medlemsaktivitet.

-Vi besöker inte bara våra medlemmars företag utan försöker få in även andra. Ofta kommer det förslag från medlemmar vilka företag de vill träffa och då ordnar vi ett möte. Ibland bjuder vi in någon att föreläsa innan vi kollar på storbilds-hockey på Kulturens hus.

Det finns både frukost, lunch och kvällsmöten. Nyttiga kurser och trevliga sammankomster. Allt för att tillgodose intresset hos så många som möjligt av medlemmarna. Styrelsen brukar också regelbundet ha möten med kommunalråden och näringslivschefen i Alvesta kommun för att få information som kan påverka medlemmarna. Nu senast handlade det om utvecklingsplanen för Alvesta centrum. 

Välkomnar nya medlemmar
Föreningen samarbetar också med bland annat Almi och Nyföretagarcentrum och ställer upp som mentorer eller samtalspartners när det behövs.

-Två gånger om året bjuder vi in nya medlemmar för att informera om vad vi gör och vilken nytta de kan ha av att vara medlemmar. Vid några tillfällen har vi haft utställningar i Alvesta utställningshall för att visa vad företagen i Alvesta kommun gör. Många behöver bra arbetskraft, och då är detta ett sätt att visa upp sitt företag för att locka nya medarbetare, säger Lena.

Faktaruta:
Lena Lernå, 58 år, bosatt i Härlöv sedan sju år. Tidigare bosatt i Tingsryds kommun.
Egen företagare sedan 2008. Driver LoBAB Utveckling AB, tillsammans med sin man.
Golfintresset är stort, så stort att makarna valde att flytta när Lidhems golfbana lades ner. -Det blev en stor sorg, säger Lena.
Biodlare.
Ordförande i Företagarna Alvesta.
Ordförande i Härlövs byalag.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.