De ska vandra 80 mil

I sommar åker Mikael och Annesophie till Spanien i fem veckor. De ska vandra en av pilgrimslederna som leder till Santiago de Compostela, en välkänd pilgrimsort i norra Spanien. Leden är 80 mil i varierad terräng.

-Vi har inte vandrat tidigare, så det blir en spännande utmaning, säger Mikael och berättar att han gick soldatprovet, tre mil med packning, när han gjorde lumpen. Sen har det mest blivit promenader i skog och mark, men inga långa vandringar. Så han fastnade för den fysiska utmaningen när Annesophie kom med idén om att vandra. 

Vätternrundan
-Jag har cyklat Vätternrundan fyra gånger och gör det för femte gången i år. Då handlar det om att vara igång på cykeln i ett dygn, medan vandringen innebär två till fyra mil om dagen under hela fem veckor och det blir en rejäl utmaning.

Mikael började cykla för sju år sedan, lockad av en kollega som cyklat Vätternrundan mer än 30 gånger, och tycker att det är ett fantastiskt sätt att motionera.

-Man känner dofter och hinner se omgivningen på ett helt annat sätt än om man kör bil.

Hans fru Annesophie gillar inte att cykla utan föredrar att dansa. Genom vandringen har de hittat en gemensam form för motion som de är glada för.

Gemenskap 
-En av de viktigaste anledningarna till att vi valt att gå denna långa vandring, är att vi gör det tillsammans vi två, säger Mikael.

Båda tycker att det ska bli spännande att möta nya människor och se nya platser. Pilgrimsleden är väldigt populär och det är många som vandrar där.

När det gäller att nå målet katedralen och pilgrimsmässan I Santiago de Compostela så har de lite olika meningar om hur det ska nås. Åka buss sista sträckan om de hamnar i tidsnöd, de har bara sin semester på sig, är en sak de kommer att prata vidare om.

-Jag ser fram emot den andliga delen av resan. Att få möjlighet att låta tankarna, som inte alltid ryms i vardagen, få komma fram och bearbetas. Jag ser också fram emot att möta nya människor och få ta del av deras livsöden, vad som fört dem dit, säger Annesophie.

Övningsrundor
Hon nämner att hon är lite rädd för den fysiska delen av vandringen eftersom hon har problem med ryggen och sina fötter. Mikael har precis köpt tåstrumpor till henne som ska testas nästa gång de är ute och tränar. De går någon till några mil varje gång de är ute och vill gärna ha tips på bra rundor i Alvesta med omnejd. Familjen har inte bott i Alvesta mer än ett halvår och har inte hunnit lära sig omgivningarna än. De har gått Spånenleden flera gånger och tycker det skulle vara roligt med andra vägar.

-Vi går våra övningsrundor tillsammans, stannar och fikar och stressar ner ordentligt, berättar Annesophie. 

Tips och råd 
De har fått många bra råd från en vän som själv gått pilgrimsleden men också genom böcker, internet och sociala medier. 

-Vi har gått med i en Facebookgrupp som heter “Swedish pilgrims” som är fantastiskt bra. Man kan fråga om det mesta och får massor av bra svar, säger Annesophie.

I slutet av juli bär det av. På frågan hur de ser på att umgås dygnet runt i fem veckor på en tuff vandring svarar båda att det inte är något som de har funderat på. 

-Vi vill umgås och är bra på att jämka och är oftast snälla mot varandra, säger Annesophie. 

-Skulle det uppstå några problem tar vi det där och då, menar Mikael. 

Det finns gamla pilgrimsleder som går genom Europa och alla leder de till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Pilgrimer har vandrat där i mer än 1000 år för att hedra minnet Jakob, av en av Jesus tolv apostlar. Den stora katedralen i Santiago de Compostela, påbörjades omkring år 1075. Den byggdes på platsen för Jakobs grav.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.