Coachar för livet

Helene Holmberg är sjuksköterskan som gått från intensivvårdsavdelningen till företagshälsovård och eget företag för att jobba med det hon brinner för: en hälsosam livsstil.

Efter många år som företagssköterska, bestämde sig Helene att starta eget. Hon ville själv bestämma inom vilka områden hon skulle arbeta och startade sitt företag Heltifas. I första hand arbetar hon med företagsledningar och utbildar dem i att bli bättre på att upptäcka medarbetares ohälsa. Ju tidigare en arbetsgivare kan gå in och stötta någon som inte mår bra, desto bättre resultat. –Det gäller att lära sig hålla det goda samtalet så att medarbetaren inte säger ”det ska du strunta i”, utan istället accepterar hjälpen som chefen och arbetsgivaren kan ge, säger Helene. 

Nu jobbar hon som anställd på halvtid på en företagshälsovård i Ljungby eftersom hon känner att det är bra att ha en grund att stå på. Resten av tiden jobbar hon som coach för olika former av livsstilsförändringar som exempelvis att sluta röka eller gå ner i vikt och med ledningsgrupper och chefer som vill bli bättre på att ta hand om sina medarbetare.  
Hon har själv dragits med övervikt under perioder i sitt liv och det som fick henne att ta steget att själv gå ner i vikt och bli coach hos Viktväktarna var en granne som bad henne följa med på en träff hos just Viktväktarna. Grannen hade, med hjälp av deras program, lyckats gå ner i vikt.

-Jag gick dit och hade redan bestämt mig, detta ska bli min sista viktresa, nu är jag trött på att gå upp och ner så från och med nu ska jag hålla vikten, berättar Helene. Under augusti till november 2012 gick hon ner 11 kilo och nådde sin målvikt. Direkt när hon var klar påbörjade hon sin utbildning till viktväktarcoach. –Alla som är coacher måste själva ha nått sin målvikt, som är BMI 25 +2kg. Detta för att vi ska kunna coacha andra, vi har varit i samma situation och vet vilka utmaningar våra medlemmar kommer att möta. Det handlar om att lägga om till en mer hållbar livsstil.

-Det som ger resultat och som gör att man håller sin vikt är att komma till insikt om att det handlar om en långsiktig förändring. Det tar tid att förändra en vana och vi vet att det inte är en nackdel om man går ner i vikt långsamt. Det gör förutsättningarna bättre att hålla sin vikt även i framtiden eftersom man även hunnit få med sin hjärna på resan, säger Helene. -Inget är förbjudet att äta, utan det handlar om när man äter det och hur ofta. Metoden är vetenskaplig, det finns mycket forskning och den rekommenderas av läkare, menar Helene. 

-Förra året slog vi rekord med 40 guldmedlemmar (som lyckats nå sitt mål BMI25) i Växjö. Vi hade en total viktminskning bland våra medlemmar på 3.8 ton, säger Helene och ser glad ut.

Hon jobbar som viktväktarcoach i sitt eget företag. Förutom att coacha sina 120 medlemmar varje vecka är hon även mentor och coach för andra viktväktarcoacher.

-Att jobba som coach ger mig mycket tillbaka. Förutom att jag håller min egen vikt, så får jag så många erfarenheter från de människor jag möter. Att få ta del av deras utmaningar och stötta dem på vägen gör mig väldigt ödmjuk.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.